Název:
Historie a technologie výroby zmrzlinových směsí
Autoři:
Halamková, Veronika Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce je zaměřena na historii a technologii výroby zmrzlinových směsí. V první části se práce zabývá historií rozšíření zmrzliny ve světě a v České republice, poté následuje charakteristika jednotlivých surovin, které se k výrobě využívají. V rámci práce jsou popsány jednotlivé dílčí kroky při technologické výrobě, konkrétně se jedná o míchání směsi, pasteraci, homogenizaci, chlazení, zrání, sušení a balení. Následuje kapitola popisující mikrobiologickou kvalitu mražených krémů a sumarizaci současně platné legislativy. Závěrem je pojednáno o postupu při provádění senzorické analýzy a je zhodnocena dostupnost a oblíbenost příchutí zmrzlin v České republice na základě provedeného průzkumu formou dotazníku.The theme of this thesis is History and technology of ice cream mix production. First part of thesis is aimed on history of ice cream mix and it’s enlargement. In the next part there are characterized each raw material which are needed for production. Thesis describes every technology step during production of ice cream mix - mixing the mixture, pasteurization, homogenization, freezing, maturation, drying and packaging. Following chapter contains description of microbiological quality of ice creams and summarization of currently valid legislation. Finally, thesis specifies process of sensory analysis and there is also small questionnaire research of availability and popularity ice creams flavors in Czech Republic.
Klíčová slova:
assortment; frozen cream; historie; history; ice cream mix; mražený krém; sortiment; technologie; technology; zmrzlinová směs