Home > Academic theses (ETDs) > Master’s theses > Strategies for reducing the negative effects of open aquaculture fish farming on the environment - a comparison of EU and ASEAN countries
Original title:
Strategies for reducing the negative effects of open aquaculture fish farming on the environment - a comparison of EU and ASEAN countries
Authors:
Kryčer, Jan Document type: Master’s theses
Year:
2021
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] The aim of this thesis is to describe the differences in strategic plans for aquaculture in the Czech Republic, Sweden, Vietnam, and the Philippines. Another target that has been prioritized is the foreign and domestic investments in the development of aquaculture in individual countries. Major contributors to the sector in terms of investments are described in each country. The strategic plans were examined in terms of sustainable development and environmental pollution. The nations were chosen based on their availability of adequate indicators of freshwater aquaculture productivity and the presence of aquaculture strategy guidelines or equivalent documents. The findings indicated a substantial difference in terms of focusing on a variety of objectives. The European Union's member states have laid great emphasis on sustainability and quality, whereas ASEAN member states have placed a priority on production. However, it should be noted that Asian countries are gradually introducing more sustainable production methods. The conclusion of the thesis provides an outline of the major environmental risks associated with the development of open aquaculture fish farming. Additionally, it covers the overall differences in each state's aquaculture development strategy.Cílem této práce je popsat rozdíly ve strategických plánech pro akvakulturní chovy ryb v České republice, Švédsku, Vietnamu a na Filipínách. Dalším cílem, na který byl kladen důraz, jsou zahraniční a domácí investice do rozvoje akvakultury v jednotlivých zemích. Jsou také popsáni významní investoři do tohoto sektoru v jednotlivých státech. Strategické plány byly porovnány z hlediska udržitelného rozvoje a znečištění životního prostředí. Výběr zemí byl založen na dostupnosti vhodných ukazatelů produkce sladkovodní akvakultury a na přítomnosti strategických a akčních plánů nebo podobných dokumentů. Výsledky ukázaly značný rozdíl v zaměření na různé prioritní cíle. Země Evropské unie se zaměřily spíše na udržitelnost a kvalitu, zatímco země ASEANu na produkci. Nutno však konstatovat, že i asijské země postupně zavádějí udržitelné způsoby výroby. Závěr práce obsahuje přehled hlavních rizik rozvoje otevřeného chovu ryb v akvakultuře z hlediska udržitelnosti životního prostředí. Navíc shrnuje celkový rozdíl ve strategii rozvoje akvakultury stanovené jednotlivými státy.
Keywords:
akvakultura; aquaculture; environmental sustainability; risks of aquaculture; rizika akvakultury; strategic plans; strategické plány; udržitelnost životního prostředí