Original title:
Antioxidační látky obsažené ve víně ve vztahu k trávicímu ústrojí
Authors:
Halmová, Lenka Document type: Bachelor's theses
Year:
2015
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Onkologická onemocnění jsou v České republice druhou nejčastější příčinou úmrtí. Nádory trávicího traktu zaujímají v této bilanci významné místo. Nejméně příznivou prognózu mají nádory pankreatu, jater, žaludku, jícnu a střev. Bakalářská práce se zpočátku zabývá stručným popisem fenolických látek a antioxidačních komponent ve víně a dále seznamuje čtenáře v souvislosti vztahu vína a antioxidačních komponent k vybraným orgánům trávicího ústrojí na základě poznatků z klinických studií, které byly studovány. V závěru bakalářské práce je doporučení, které je vyhodnoceno ze zpracovávání jednotlivých studií.Oncological diseases in the Czech Republic, the second leading cause of death. Tumors of the digestive tract in this balance occupy an important place. The least favorable prognosis have tumors of the pancreas, liver, stomach, esophagus and intestines. The Bachelor thesis deals with a brief description of the phenolic substances and antioxidant component in wine and also introduces the reader in the context of the relation of wine and antioxidant components of selected gastrointestinal tract authorities, on the basis of the clinical studies that were studied. In conclusion, the thesis is a recommendation, which is evaluated from the processing of individual studies.
Keywords:
antioxidační komponent; gastrointestinální systém; nádory; resveratrol; víno