Název:
Vliv chemické modifikace na rozměrovou stabilitu ohnutých dílců z masivního bukového dřeva
Autoři:
Jacko, Ondřej Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá zjištěním vlivu chemické modifikace na rozměrovou stabilitu ohnutých vzorků z masivního bukového dřeva. Jako chemická modifikace byla zvolena acetylace při teplotě 120 °C a paření v prostředí syté páry při teplotě 90 °C. Mezi zkoumané vlastnosti patřily rozměrová stabilita a příjem vlhkosti ohnutých vzorků. Vyrobené standardní vzorky sloužily ke zjištění vlastností jako jsou objemové bobtnání, příjem vlhkosti a objemová hmotnost. Tyto vlastnosti byly zjišťovány po modifikaci, po dlouhodobém uložení ve skladu a po uložení v klimatizační komoře při teplotě 20 °C a relativní vlhkosti vzduchu 80 %. Po klimatizaci následovalo sušení ohnutých vzorků na vlhkost 0 % díky čemu se ukázala rozměrová stabilita ohnutého tvaru. Nejlepších hodnot hmotnostního přírůstku (WPG) dosáhly standardní a ohnuté acetylované vzorky skupiny AC 2, které také díky tomu měly nejvíce sníženou RVD. Hodnota WPG u této skupiny byla 23,31 %. Vlivem nejvyšší hodnoty WPG tato skupina dosahovala také nejlepších hodnot při zjišťování účinnosti proti bobtnání (ASE), tedy 81,99 %. Z hlediska rozměrové stability pak bylo hlavním zjištěním to, že nejlepší hodnoty dosahovaly ohnuté vzorky, které byly modifikovány pomocí paření.This thesis deals with the effect of chemical modification on dimensional stability of bent solid beech wood samples. Acetylation at 120 ° C and steaming in saturated steam at 90 °C were chosen as chemical modification. The properties examined included dimensional stability and moisture absorption of the bent specimens. Standard samples produced were used to determine properties such as bulk swelling, moisture absorption and density. These properties were determined after modification, after long-term storage in a warehouse and after storage in an climate chamber at 20 ° C and 80% relative humidity. The air conditioning was followed by drying the bent samples to 0% humidity, which showed the dimensional stability of the bent shape. The best weight percent gain (WPG) values were achieved by standard and bent acetylated samples, the AC 2 group, which also had the most reduced RVD. The WPG for this group was 23.31%. Due to the highest WPG value, this group also achieved the best values in detecting anti-swelling efficiency (ASE), ie 81.99%. The best dimensional stability was achieved by steaming the specimens in saturated steam
Klíčová slova:
acetylace dřeva; anti-swelling-efficiency (ASE); dimensional stability; hmotnostní přírůstek (WPG); ohýbání dřeva; paření dřeva; weight-percent-gain; wood acetylation; wood bending; wood steaming