Název:
VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI
Autoři:
KALICOVOVÁ, Veronika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem diplomové práce bylo vyvinout nové inovativní rybí produkty. Záměrem práce bylo prostřednictvím nově vyvinutých inovativních rybích produktů a navržených receptur zvýšit spotřebu ryb. Ryby dodávají do těla zdraví prospěšné polynenasycené mastné kyseliny (PUFA) a vysoce nenasycené mastné kyseliny (HUFA), včetně kyselin eikosapentaenové (EPA) a dokosahexaenové (DHA), které jsou nezbytné pro správný vývoj lidského jedince. Bylo vyvinuto 11 nových produktů a 13 nových receptur, které byly následně senzoricky hodnoceny hlavní cílovou skupinou spotřebitelů, kterými byly vybrány děti předškolního věku, protože právě v tomto období se zakládají stravovací návyky. Nové rybí produkty splnily veškeré legislativní normy a limity na nezávadnost potravin a jejich bezpečnost pro lidské zdraví. Z testovaných produktů bylo devět produktů cílovou skupinou pozitivně hodnoceno. Bylo vybráno pět produktů k dalším analýzám (rybí kuličky, rybí karybanátky, rybí šunka, rybí mistura, rybí párky). Problematika byla teoreticky studována dle celosvětových studií a výzkumů. Prakticky byl projekt uskutečněn na základě koordinované komplexní spolupráce s odborníky na výživu, technology rybích produktů, ale i s předškolními zařízení, dětmi a jejich rodinami. Výstupem této práce jsou nové rybí produkty, které jsou k dostání na trhu. Rybí produkty byly vyráběny ze svaloviny sumečka afrického (Clarias gariepinus). Byla zvýšena tržní nabídka a možnost výběru nutričně kvalitních potravin, které budou mít pozitivní dopady na lidské zdraví. Současně bylo navrženo několik receptur ze sumečka afrického (Clarias gariepinus), z kapra obecného (Cyprinus carpio) ze pstruha duhového (Oncorhynchus mykiss) jako návod pro snadnou přípravu zdravých pokrmů.The aim of the diploma thesis was to develop newly innovative fish products. The intention is to increase fish consumption through new developed innovative fish products and proposed recipes. Fish supply healthy polyunsaturated fatty acids (PUFAs) and highly unsaturated fatty acids (HUFAs) to the human body, including eicosapentaenoic (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), which are essential for the proper development of the human organism. 11 new products and 13 new recipes were developed, which were subsequently sensory evaluated by the main target group of consumers. Preschool children were chosen as the target group of consumers, because their consuming habits are established in this life period. The new fish products have met all legislative standards and limits of food safety. Nine products were positively evaluated by the target group. Five products were selected for further analyses (fish balls, fish burgers, fish ham, fish mistura, fish sausages). The issue was theoretically studied according to worldwide research studies. In practice, the project was implemented with coordinated comprehensive cooperation with nutritionists, fish product technologists, but also with preschool facility employees, children and their families. The output of this work are new fish products which are available on the market. Fish products were made from the muscle of African catfish (Clarias gariepinus). The market offer of nutritionally high-quality foods which have a positive impact on human health has been increased. At the same, time several recipes from the African catfish (Clarias gariepinus), the common carp (Cyprinus carpio) and the rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) have been proposed as a guide for easy preparation of healthy dishes.
Klíčová slova:
DHA; EPA; HUFA; kapr obecný (Cyprinus carpio); mastné kyseliny; nenasycené mastné kyseliny; nutriční hodnoty; pstruh duhový (Oncorhynchus mykiss); PUFA; ryby; rybí karybanátek (karbanátek); rybí kuličky; rybí mistura; rybí produkty; rybí párky; rybí šunka; senzorické hodnocení; stravování předškolních dětí; sumeček arfický (Clarias gariepinus).; African catfish (Clarias gariepinus).; common carp (Cyprinus carpio); DHA; EPA; fatty acids; feeding of preschool children; fish; fish balls; fish ham; fish karybanatek (fish patty); fish mistura; fish products; fish sausages; HUFA; nutritional values; PUFA; Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss); sensory evaluation; unsaturated fatty acids Citace: KALICOVOVÁ, Veronika. VÝVOJ NOVÝCH RYBÍCH PRODUKTŮ PRO PŘEDŠKOLNÍ DĚTI. České Budějovice, 2020. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta rybářství a ochrany vod
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/61381