Original title:
Zpracování výlisků semen tykve olejné (Cucurbita pepo L.) na mouku a bílkovinný koncentrát
Translated title:
Processing of pumpkin (\kur{Cucurbita pepo} L.) seed cake for flour and protein concentrate
Authors:
PEŠKOVÁ, Ema Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení chemických a funkčních vlastností tykvové mouky a z mouky vytvořených frakcí dle jemnosti částic nad 250; 250-180; pod 180 mikronů a výroba tykvového proteinového koncentrátu. Mouka byla vytvořena z výlisků tykve olejné (Cucurbita pepo L.). V teoretické části je popsána botanická charakteristika a jsou popsány funkční a chemické vlastnosti tykve olejné. Praktická část se zabývá zjišťováním chemických vlastností: obsah dusíkatých látek, obsah sušiny, zbytkový tuk, obsah bílkovin a jaké je nejvíce zastoupená proteinová frakce tykvového proteinu. Z funkčních vlastností byla zjišťována rozpustnost ve vodě, vaznost vody a tuku a také emulgační aktivita. Závěr uvádí konečné výsledky této práce.The aim of this bachelor thesis was to evaluate the chemical and functional properties of pumpkin flour and flour-formed fractions according to the fineness of particles over 250; 250-180; below 180 microns and the production of pumpkin protein concentrate. The flour was made from pumpkin marc (Cucurbita pepo L.). The theoretical part describes the botanical characteristics and describes the functional and chemical properties of pumpkin. The practical part deals with the determination of chemical properties: nitrogen content, dry matter content, residual fat, protein content and what is the most represented protein fraction of pumpkin protein. Water solubility, water and fat binding as well as emulsifying activity were determined from the functional properties. The conclusion presents the final results of this work.
Keywords:
defatted pumpkin flour; fluted pumpkin; functional properties of pumpkin flour; nitrogenous substances; pumpkin protein concentrate; dusíkaté látky; funkční vlastnosti tykvové mouky; odtučněná tykvová mouka; tykvové výlisky; tykvový proteinový koncentrát Citation: PEŠKOVÁ, Ema. Zpracování výlisků semen tykve olejné (Cucurbita pepo L.) na mouku a bílkovinný koncentrát. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/57807