Název:
Faktory ovlivňující výběr mléčných výrobků spotřebiteli
Překlad názvu:
Factors affecting the choice of dairy products by consumers
Autoři:
VAČLENOVÁ MACHÁČKOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo pomocí vybraných faktorů (věk, pohlaví) zjistit preference ve výběru mléčných výrobků spotřebiteli. V literárním přehledu byly popsány druhy mléčných výrobků a faktory ovlivňující jejich výběr. Za účelem získání potřebných dat byl vytvořen jednoduchý anonymní dotazník, který byl předložen 101 respondentům. Zjištěné výsledky ukazují, že nejvíce oblíbeným mléčným výrobkem byl sýr, a to u mužů (45 %) i žen (53 %). Muži preferovali spíše mléko plnotučné (65 %), zatímco ženy polotučné (52 %). Věková kategorie 20 - 30 let preferovala polotvrdý sýr (58 %) před ostatními druhy. S přibývajícím věkem rostla oblíbenost sýra, zatímco oblíbenost jogurtů, jogurtových nebo zakysaných nápojů klesala. Zjištění výzkumu přinesl informace o oblibě vybraných mléčných výrobků, o oblíbenosti tučnosti těchto výrobků a velikosti balení.The aim of this bachelor's work was to identify preferences in the consumer's choice of dairy products using selected factors (age, sex). The literature review described the types of dairy products and the factors influencing their selection. A simple anonymous questionnaire was created to obtain the necessary data, which was submitted to 101 participants. The results show that cheese was the most popular dairy product, both in men (45%) and women (53%). Men preferred whole milk (65%), while women preferred semi skimmed milk (52%). The 20-30 age category preferred semi-hard cheese (58%) in comparison to other types of cheeses. The preference for cheese increased with age, while the popularity of yogurt and other fermented products decreased.
Klíčová slova:
dotazníkové šetření; faktory ovlivňující výběr; mléko; mléčné výrobky; spotřebitel; dairy products; factors influencing selection; milk; survey Citace: VAČLENOVÁ MACHÁČKOVÁ, Lucie. Faktory ovlivňující výběr mléčných výrobků spotřebiteli. České Budějovice, 2020. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/54219