Original title:
Srovnání hydrolýzy vybraných druhů fytomasy při termotlakové přípravě surovin.
Translated title:
Comparison of hydrolysis of selected phytomass after thermopressure preparation.
Authors:
MAROUŠEK, Josef Document type: Doctoral theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Předkládaná práce srovnává efekt mírné extruze na škrobnatou a celulózovou fytomasu při různých stupňích intenzity kyselé (H2SO4, 3, 6, 9 a 12%), zásadité (NaOH, 3, 6, 9 a 12%) a enzymatické (4 enzymatické přípravky k hydrolýze škrobu, 6 preparátů k hydrolýze celulóz a hemicelulóz) hydrolýze. K poměřování hloubky hydrolýzy je využíváno GE a doplňkově alkoholové výtěžnosti. Pozitivní dopad aplikované 0,3MPa a 1MPa extruze je zkoumán hodnotami absorbance a filtračních koeficientů.Presented work compares the effect of mild extrusion on starchy and cellulose phytomass at different levels of intensity of acid (H2SO4, 3, 6, 9 and 12%), alkaline (NaOH, 3, 6, 9 and 12%) and enzymatic (4 enzyme preparations to hydrolysis of starch, 6 preparations for hydrolysis of cellulose and hemicellulose) hydrolysis. To measure the depth of hydrolysis is used GE and additionally alcohol yield. The positive impact of applied 0.3 MPa and 1MPa extrusion is also investigated by absorbance values and filter coefficients.
Keywords:
extrusion; glucose equivalents; phytomass hydrolysis; extruze; glukózové ekvivalenty; hydrolýza fytomasy Citation: MAROUŠEK, Josef. Srovnání hydrolýzy vybraných druhů fytomasy při termotlakové přípravě surovin.. České Budějovice, 2010. disertační práce (Ph.D.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/17679