Název:
Analýza stravovacích zvyklostí při stravování mimo domov
Překlad názvu:
ANALYSIS OF BOARDING CUSTOMS AT BOARDING OUT OF HOME
Autoři:
ŽIŽKOVÁ, Adéla Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2007
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem mé bakalářské práce jsou stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Stravování představuje proces uspokojení jedné ze základních potřeb člověka {--} potřeby výživy. Způsob a formy uspokojování potřeb člověka obecně závisí na stupni vyspělosti dané společnosti po stránce materiální, ekonomické, politické ale i společenské a duchovní. Hlavním cílem mé práce je analyzovat a zhodnotit současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. Problémem, kterým se zabývám, je, jak se spotřebitelé rozhodují při výběru stravovacího zařízení. Jestli má na jejich rozhodnutí vliv cena, příjemné prostředí restaurací, reklama apod. Také jakému typu stravovacích zařízení dávají spotřebitelé přednost. První částí mé práce bylo studium odborné literatury. Zaměřila jsem se především na spotřební chování, obor gastronomie, na stravování všeobecně, na jednotlivé druhy stravovacích zařízení a na marketingový výzkum zaměřený na vypracování dotazníků, sběr a zpracování dat. Po teoretické přípravě jsem mohla přistoupit k praktickému řešení bakalářské práce. V této části jsem se věnovala vlastnímu výzkumu. Sestavila jsem plán výzkumu, definovala výzkumný problém, cíle výzkumu a prvotní pracovní hypotézy. Musela jsem také stanovit metodu sběru dat, místo sběru dat, formu dotazování a rozsah souboru. Dalším krokem bylo vytvoření dotazníku. Zvolila jsem formu osobního dotazování. Sběr dat probíhal v Jihočeském kraji v období únor 2007. Respondenti budou vybíráni na základě nahodilého výběru. Získané informace jsem následně zpracovala pomocí programu Microsoft Office Excel, údaje jsem popsala pomocí tabulek a grafů. V závěru práce bylo provedeno shrnutí výzkumu a vyhodnocení dat, které popisují současné stravovací zvyklosti při stravování mimo domov. The object of the bachelor thesis is the boarding customs at boarding out of home. The boarding represents the satisfaction process of one of the fundamental life requirements {--} nutrition requirement. The way and the forms of the human satisfaction process generally depend on the development level of certain society. The development differs according to the material, economy, political, social and religion aspect. The main aim of the work is the analysis and evaluation of present boarding customs at boarding out of home. The studied problem lays in the question how consumers decide in boarding out of home; i.e. if the price has an impact on their decision process, or is it a pleasant environment, advertising, etc. Moreover, what type of boarding facility do consumers prefer. The first part of the thesis concentrates on the study of technical literature. The primary focus is on the consumer behaviour, gastronomy area, boarding from the general point of view, individual types of boarding facilities and on the marketing survey {--} design of the questionnaires, collection and evaluation of data. The practical solution of the bachelor thesis follows the theoretical background. The actual research is the prime concern of this part. The survey strategy is determined; the research problem, research targets and initial hypothesis are defined. The data collection method, the data collection placement, the way of interviewing and the range of data file is set. Next step is the questionnaire design. The personal interviewing was chosen as an optimal one. The data collection was situated in the South Bohemian region during the February 2007. The respondents were selected on the random selection basis. Acquired information were processed in the Microsoft Office Excel software, there the items was described in the tables and graphs. The survey conclusion and data evaluation describing the present boarding customs at boarding out of home was performed in the last part of the work.
Klíčová slova:
marketingový výzkum; obor gastronomie; stravovací zařízení; stravovací zvyklosti; stravování mimo domov; boarding customs; boarding facilities; boarding out of home; gastronomy area; marketing survey Citace: ŽIŽKOVÁ, Adéla. Analýza stravovacích zvyklostí při stravování mimo domov. České Budějovice, 2007. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/8359