Název:
Výkrm jalovic pastevním způsobem
Překlad názvu:
Fattening heifers on pasture
Autoři:
VALTER, Jiří Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit výkrm jalovic realizovaný ve dvou pastevních cyklech v horské oblasti jižních Čech. Sledování proběhlo v letech 2008 až 2009. Do hodnocení bylo zařazeno celkem 51 jalovic, vícepodílových kříženek plemen Aberdeen Angus a Masný simentál. Jalovice byly v prvním pastevním období odchovávány na pastvě společně s matkami, v zimním období byly umístěny ve stáji a v dalším roce následovalo druhé pastevní období, po jehož ukončení byly jalovice poraženy. Byla zjišťována živá hmotnost na konci prvního pastevního období, na konci zimního období a na konci druhého pastevního období. Dále byla zaznamenána hmotnost jatečně upraveného těla a třída zmasilosti dle SEUROP. K živým hmotnostem byly dopočítány průměrné denní přírůstky za příslušná období. Soubor byl roztříděn do skupin podle měsíce narození jalovic a podle tříd zmasilosti dle SEUROP. Statistické zpracování dat bylo provedeno pomocí programu Excel. Pro vyhodnocení výsledků byly u sledovaných ukazatelů vypočteny základní statistické charakteristiky a průkaznost rozdílů mezi skupinami ověřena párovým t-testem na odpovídajících hladinách významnosti. Průměrná hmotnost jalovic na konci prvního pastevního období činila 266,0 kg, průměrná hmotnost při ukončení zimního období činila 349,8 kg, průměrná hmotnost na konci druhého pastevního období činila 512,3 kg. Průměrný věk jalovic na konci prvního pastevního období byl 216 dnů, poráženy byly při průměrném věku 574 dnů. Průměrný denní přírůstek za první pastevní období činil 1,14 kg, za zimní období 0,57 kg, za druhé pastevní období 0,78 kg. Celoživotní průměrný denní přírustek činil 0,85 kg. Průměrná hmotnost jatečně upraveného těla činila 247,1 kg. 60,8 % jalovic dosáhlo třídy zmasilosti ``O``, 39,2 % třídy ``R`` nebo ``U``. Jalovice vykazovaly značnou variabilitu, zejména v hmotnosti na konci druhého pastevního období (sx = 43,9 kg). Jalovice zařazené do třídy zmasilosti ``R`` nebo ``U`` dosáhly oproti jalovicím zařazeným do třídy zmasilosti ``O`` vyšší hmotnosti na konci prvního i druhého pastevního období, vyšší hmotnosti jatečně opracovaného těla a dosahovaly také vyššího průměrného denního přírustku v zimním a druhém pastevním období. The main goal of this bachelor{\crq}s theses is to assess heifer fattening conducted in two grazing cycles in the mountain region of Southern Bohemia. The observation was carried out in the years 2008 and 2009. A total of 51 heifers was observed, all of them crossbreeds of Aberdeen Angus or Simmental cattle. In the first grazing cycle, the heifers were raised together with the mothers on a pasture and stabled for the winter season. The heifers were slaughtered after the end of the second grazing cycle, which followed the next year. Light weight of the heifers was recorded at the end of the first grazing cycle, at the end of the winter season and again at the end of the second grazing cycle. The weight of the dressed carcass and the SEUROP classification was further recorded. The average daily gain was calculated for each period from the live weight. The data set was sorted by the month of birth of the heifer and by the SEUROP classification. Statistical data analyses were carried out using the Excel software. In order to evaluate the results, basic statistical parameters were calculated for each of the selected variables and the cogency of the differences between the groups was tested with the two-tailed t-test at the corresponding level of significance. The average weight of the heifers at the end of the first grazing cycle was 266.0 kg, average weight at the end of the winter season was 349.8 kg and the average weight at the end of the second grazing cycle was 512.3 kg. The average age of the heifer at the end of the first grazing cycle was 216 days and they were slaughtered at the average age of 574 days. The average daily gain during the first grazing cycle was 1.14 kg, during the winter season 0.57 kg and during the second grazing cycle 0.78 kg. The lifetime average daily gain was 0.85 kg. The average weight of the dressed carcass was 247.1 kg. 60.8 % of the heifers gained the SEUROP class ``O`` and 39.2 % the class ``R`` or ``U``. The heifers showed considerable variability, especially in the weight at the end of the second grazing cycle (sx = 43.9 kg). Heifers gained the SEUROP class ``R`` or ``U`` showed higher weight at the end of both the first and second grazing cycle, higher weight of the dressed carcass and higher average daily gain during the winter season and during the second grazing cycle, compared with the heifers gained the SEUROP class ``O``.
Klíčová slova:
jalovice; pastva; výkrm skotu; beef fattening; heifers; pasture Citace: VALTER, Jiří. Výkrm jalovic pastevním způsobem. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/15147