Název:
Vliv technologie chovu na užitkové vlastnosti dojnic
Překlad názvu:
Influence of breeding technology on the utility characteristics of the dairy cows
Autoři:
TRCH, Jan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2010
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vyhodnotit plodnost a mléčnou užitkovost vzhledem k použité technologii chovu nové produkční stáji pro dojnice. Sledování proběhlo v letech 2008 až 2009 v zemědělském podniku Agrospol, Malý Bor a.s., kde všechny dojnice byly chovány ve stejných technologických podmínkách. Sledování proběhlo u 110 dojnic plemene českého strakatého skotu (C), holštýnského skotu (R) a kříženek těchto dvou plemen (CxR). Byly zjišťovány ukazatele plodnosti (inseminační interval, servis perioda, mezidobí a věk při prvním otelení) a ukazatele mléčné užitkovosti (délka laktace, množství mléka, obsah tuku, obsah bílkovin a obsah laktózy).U reprodukčních ukazatelů byl zjištěn statisticky významný rozdíl v délce inseminačního intervalu. Dojnice C měly u všech ukazatelů reprodukce nejnižší hodnoty: inseminační interval 72 dní, servis perioda 101 dní, mezidobí 386 dní a věk při prvním otelení 779 dní (25/19). Holštýnský skot dosáhl délky servis periody 133 dní, což je o 32 dní vyšší hodnota oproti dojnicím C.Dojnice holštýnského skotu za normální laktaci vyprodukovaly průměrné množství mléka 9913,6 kg, dojnice CxR 9839,3 kg a dojnice českého strakatého skotu 9142,3 kg. Mezi těmito hodnotami nebyl statisticky významný rozdíl.Nejlepších výsledků v produkci mléka za normovanou laktaci dosáhly dojnice C (9528,7 kg) na druhé laktaci, dojnice CxR (9751,9 kg) na třetí a další laktaci a u dojnic R (10 695 kg) také na třetí a další laktaci. Nejvyšší průměrný obsah tuku měly dojnice CxR s hodnotou 4,71 %, dojnice R měly obsah tuku 4,61 % a dojnice C 4,56 %. V průměrném obsahu bílkovin nebyl u dojnic zaznamenán velký rozdíl. Dojnice C dosáhly hodnoty 3,36 %, dojnice CxR 3,38 % a dojnice R 3,35 % bílkovin. The aim of this bachelor thesis was to evaluate fertility and milk performance due to technology used in new dairy cow housing. Monitoring was carried out between 2008 and 2009 in the farm Agrospol, which is situated in Malý Bor. All cows were kept in the same technological conditions. Monitoring was carrieed out in 110 dairy cows of Czech spotted (C), Holstein (R) and crossbreeds of these cows (CxR).There were measured indicators of fertility (insemination interval, service period, interim and age at first calving) and indicators of milk production (lactation length, milk quantity, fat content, protein and lactose content).There was found a statistically significant difference in the length of insemination interval in the reproductive indicators. Cows "C" had the lowest numbers in all reproductive indicators: insemination of 72 days, service period 101 days, 386 days of interim and age at first calving 779 days (25/19). Holstein cows reached a length of service period of 133 days which is about 32 days higher than the value of dairy cows "C". Holstein dairy cows in lactation produced at average 9913.6 kg of the milk, cows "CxR" 9839.3 kg and Czech spotted cows 9142.3 kg. There was not found statistically significant difference between these values. The best results in milk production per standard lactation reached cows "C" (9528.7 kg) in the second lactation, cows "CxR" (9751.9 kg) as same as cows "R" (10 695 kg) in the third and following lactations. The highest average fat content of dairy cows had "CxR" with a value of 4.71 %; the fat content was 4.61 % by "R" cows and 4.56 % by "C" cows. There was not found a significant difference at average protein content of dairy cows. Cows "C" reached 3.36 %, cows "CxR" 3.38% and cows "R" 3.35 % of the protein.
Klíčová slova:
mléčná užitkovost; plodnost; skot; technologie; cattle; fertility; milk performance; technology Citace: TRCH, Jan. Vliv technologie chovu na užitkové vlastnosti dojnic. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/15144