Original title:
Výsledky chovu české červinky v Jihočeském regionu
Translated title:
Breeding Results of Bohemian Red Cattle in South Bohemia Region
Authors:
VAŇKOVÁ, Kateřina Document type: Bachelor's theses
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce je zaměřena na vyhodnocení chovu českých červinek u chovatelů působících v Jihočeském regionu pod garancí Zemědělské fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. Práce popisuje charakteristiku plemene, jeho původ a proces regenerace. Především prostřednictvím převodného křížení býky červinek plemenic českého strakatého plemene nabyla do současné doby téměř úplně zaniklá populace české červinky v případě samičích jedinců počtů lehce překračující hranici kriticky ohroženého plemene. Méně příznivá je situace u býků, jichž je stále absolutně kritický nedostatek, což trvale postup procesu regenerace ztěžuje a zpomaluje. Vzhledem k výborným předpokladům masné produkce, ale horším výsledkům užitkovosti mléčné, se jeví jako nejvhodnější chov krav bez tržní produkce mléka. Limitující je také záležitost dodržení bezpečné hranice koeficientu intenzity příbuzenské plemenitby u potenciálních potomků. Ani za předpokladu úspěšnosti tohoto procesu se chovatelé červinek neobejdou bez přiměřené výše finančních příspěvků poskytovaných dle kategorií na jednotlivá zvířata prokázaného genotypu. V současné době činí počet zvířat s genotypem CC, která spadají pod dohled jmenovaného pracoviště, 114 ks. This work is focused on the evaluation of breeding Czech red cattle breeders working South Bohemian Region, guaranteed of the Faculty of Agriculture, University of South Bohemia in České Budějovice. This work describes the characteristics of the breed, its origin and the process of regeneration. The ongoing process began with the absorptive crossing of Czech Pied cattle with Czech red bulls, which led to the increase of female part of population over the number corresponding with the size of critically endangered breed. The situation in male part of population is less favourable with critical lack of bulls, which slows down the regeneration process. According to the exquisite assumption of meat production, but with worse results of milk efficiency, the breeding of cows without market milk production seems to be the best way. It is very important to keep of safe boundary of koeficient intensity of family breeding at potential descendants. Not even providing this process to be successful, the breeders Czech red cattle won{\crq}t get along without adequate subsidies, which should be offer to partial animals with verified genotype according to their category. Currently is the number of animals with genotype CC, which fall under the control of appointed department, 114 pcs.
Keywords:
cattle; Czech red cattle; inbreeding; regeneration; příbuzenská plemenitba; regenerace; skot; česká červinka Citation: VAŇKOVÁ, Kateřina. Výsledky chovu české červinky v Jihočeském regionu. České Budějovice, 2010. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/14749