Original title:
Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek
Translated title:
Thesis The effect of flavoinoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances
Authors:
Malá, Marie ; Martin, Jan (advisor) ; Tůmová, Lenka (referee) Document type: Rigorous theses
Year:
2014
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mgr. Marie Malá, Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek, rigorózní práce, Univerzita Karlova v Praze, Farmaceutická Fakulta v Hradci Králové, 2014, 67 stran. Rigorózní práce s názvem "Vliv flavonoidů a vybraných chelatorů na oxidaci přírodních látek" se zabývá Fentonovou reakcí. V tomto případě to znamená, vlivem vybraných flavonoidů a chelatorů na oxidaci kyseliny salicylové v přítomnosti peroxidu vodíku a železnatých iontů. U zkoumaných chelatorů docházelo k inhibici pouze v nízkých koncentracích. U daného flavonoidu genisteinu docházelo k největší inhibici okolo pH 4,15, z toho vyplývá pH optimum v rozmezí 3,3 - 5,91.Mgr. Marie Malá, Thesis The effect of flavoinoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances, Charles University in Prague, Faculty of Pharmacy in Hradec Králové, 2014, 67 pages. Thesis "The effect of flavonoids and chosen chelators on the oxidation of natural substances" deals with Fenton's reaction. For the needs of this work it means the effect of chosen flavonoids and chelators on oxidation of salicylic acid in presence of peroxide and ferrous ions. Chelators were efficient antioxidants at very low concentrations, but inefficient or pro-oxidative at higher concentrations. The most significant antioxidant effect of flavonoid genistein was estabilished at pH 4,15, pH optimum was in range 3,3 - 5,91.
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/66952