Název:
Vliv genotypu na obsah rutinu v rostlinách rodu \kur{(Fagopyrum)}
Překlad názvu:
Influence of genotype on rutin content in plants from genus \kur{(Fagopyrum)}
Autoři:
KRÁLOVÁ, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2008
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Práce byla zaměřena na zhodnocení vlivu odrůdy pohanky na obsah rutinu v jednotlivých částech rostliny i na celkovou produkci rutinu z hektaru a porovnání odrůdové variability pohanky seté a tatarské. Rutin je flavonol (kvercetin-3-O-rutinosid), označovaný též jako vitamin P, nebo také jako faktor permeability nebo propustnosti cév. Rutin zprostředkovává a stimuluje účinek vitaminu C, díky antioxidačním schopnostem příznivě působí při hypertenzi, hypercholesterolemii a dalších kardiovaskulárních onemocněních. Pohanka je nejvýznamnějším zdrojem rutinu. Jedná se o jednoletou rostlinu, která patří do čeledi rdesnovité. Běžně pěstovaným druhem je pohanka setá \kur{(Fagopyrum)}esculentum)} Moench), méně využívaným druhem pak pohanka tatarská \kur{(Fagopyrum tataricum)}. Tento druh obsahuje několikanásobně vyšší množství rutinu než pohanka setá. Největší obsah rutinu u pohanky je v listech a květech a nejmenší v plodech. Pohanka tatarská má mnohem vyšší obsah v plodech než pohanka setá. Odrůdová variabilita je značná.The bachelor work is focused on evaluation of the influence of buckwheat species and variety on rutin containt in particular plant parts, on the total rutin yield per hectare production and on comparison varietal differences between both species, common buckwheat \kur{(Fagopyrum)}esculentum)} Moench) and tartary buckwheat \kur{(Fagopyrum tataricum)}. Rutin is a flavonol (quercetin-3-O- rutinosid) which is also called P vitamin. As well as it is known as the permeability factor or factor allowing permeability of the blood vessel. Rutin stimulates the C vitamin effect. Rutin has as well a high influence on hypertension, hypercholesterolemia and other cardiovascular diseases due to antioxidant properties. Buckwheat is the most important source of rutin. It is annual plant which belongs to Polygonaceae family and has a beneficial effect on human body. The common grown type is common buckwheat \kur{(Fagopyrum)}esculentum)} Moench) and less used type is buckwheat tartary \kur{(Fagopyrum tataricum)}. Tartary buckwheat \kur{(Fagopyrum tataricum)} contains several times higher amount of rutin than common buckwheat \kur{(Fagopyrum)}esculentum)} Moench). The highest amount of rutin is presented in the leaves and blossoms and the lowest one in seeds. Tartary buckwheat \kur{(Fagopyrum tataricum)} has much higher amount of rutin in seeds than common buckwheat \kur{(Fagopyrum)}esculentum)} Moench). The varietal differences in rutin content are considerable.
Klíčová slova:
\kur{(Fagopyrum esculentum)}; \kur{(Fagopyrum tataricum)}; antioxidanty; flavonoidy; kapilární elektroforéza; obsah rutinu; pohanka; rutin; \kur{(Fagopyrum esculentum)}; \kur{(Fagopyrum tataricum)}; antioxidants; buckwheat; capillary electrophoresis; flavonoids; rutin; rutin content Citace: KRÁLOVÁ, Martina. Vliv genotypu na obsah rutinu v rostlinách rodu \kur{(Fagopyrum)}. České Budějovice, 2008. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/6519