Original title:
Návrh metody pro vytváření typologie návštěvníků restauračního zařízení s ohledem na produktovou strategii podniku
Translated title:
A Suggestion of a Method for Creating the Typology of the Customers of a Restaurant, Regarding the Product
Authors:
Blahovec, Václav ; Osuský, Michal (advisor) ; Soukup, Petr (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2008
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce "Návrh metody pro vytváření typologie návštěvníků restauračního zařízení s ohledem na produktovou strategii podniku (návrh metody a ukázka aplikace)" se věnuje otázce explorace zákaznického trhu konkrétního kavárenského podniku. Cílem práce je provedení segmentace trhu tohoto podniku za účelem vytvoření klíčových východisek, která povedou spolu s dalšími dílčími informacemi k možnosti zvýšení objemu prodeje, v neposlední řadě je to i popis stávající klientely z nejrůznějších úhlů pohledu - teoretického, analytického a osobního. Práce se sestává ze tří celků - první, prezentovaný teoretickými východisky, je věnován různým metodám segmentace trhu, popisu chování zákazníka a modelu Importance Performance Analysis (IPA), druhý celek se zabývá popisem užitých metod zkoumání a ve třetím celku se přistupuje k samotné analýze. Ta kromě složitějších metod zahrnuje i popis obecných charakteristik proměnných, které byly použity v dotazníku. Za stěžejní část je však považována konečná segmentační analýza, která je v závěru spolu s dalšími výsledky analýz a výzkumných metod širším způsobem komentována. Z tohoto komentáře jsou následně vyvozována možná doporučení.The Bachelor Thesis A Suggestion of a Method for Creating the Typology of the Customers of a Restaurant, Regarding the Product Policy of an Establishment (A Suggestion of a Method and its Application) is focused on the question of the exploration of the customer market of a particular coffee house. The aim of the thesis is to provide the segmentation of the customer market of this enterprise in order to develop some key starting points which, along with other partial information, will lead up to the possibility of the increasing sales volume and finally, the aim is also to describe the current clientele from various points of view: a theoretical, an analytical and a personal one. The thesis consists of three parts - the first one, presented by theoretical standpoints, is dedicated to the various methods of the segmentation of the market, describing the customer behaviour and the Importance Performance Analysis (IPA), the second unit discusses the description of the research methods used and in the third unit there is conducted the analysis itself. Besides more complex methods, it also covers the description of the general characteristics of the parameters used in the questionnaire. However, what is considered to be fundamental is the final segmentation analysis, which is thoroughly commented in the...
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/147191