Název:
STANOVENÍ PROBIOTIK V KOSMETICKÉM PRODUKTU POMOCÍ POLYMERÁZOVÉ ŘETĚZOVÉ REAKCE
Překlad názvu:
Identification of probiotic bacteria in cosmetic creme using PCR technique
Autoři:
Folwarczná, Tereza ; Langová, Denisa (oponent) ; Smetana, Jan (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2021
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Probiotické baktérie se nachází v široké škále potravinových výrobků a jejich vnitřní užívání přináší pro lidský organismus mnoho pozitivních účinků. Díky těmto benefitům se probiotické bakterie začaly používat v kosmetickém průmyslu s předpokladem podobných pozitivních účinků jako jsou u vnitřního podání. Cílem této bakalářské práce byla teoretická část, která byla věnována různým rodům probiotik, které se nejčastěji používají v kosmetických výrobcích, při kterých onemocněních kůže se povrchově podávaná probiotika nejčastěji používají a jaký efekt u léčby přinášejí. Následně byly popsány nejčastěji užívané molekulárně-biologické metody identifikace probiotických bakterií. V experimentální části byla izolována DNA probiotických bakterií deklarovaných výrobcem ze dvou kosmetických krémů a následně byla ověřena jejich přítomnost za použití metody polymerázové řetězové reakce.
Probiotic bacteria are found in a wide range of food products and their internal use brings many positive effects for the human body. Thanks to these benefits, probiotic bacteria began to be used in the cosmetic industry with the assumption of similar positive effects as with internal administration. The aim of this bachelor's thesis was the theoretical part, which was devoted to various genera of probiotics, which are most often used in cosmetic products, in which skin diseases, surface probiotics are most often used and what effect they bring in treatment. Subsequently, the most commonly used molecular-biological methods for the identification of probiotic bacteria were described. In the experimental part, the DNA of probiotic bacteria declared by the manufacturer was isolated from two cosmetic creams and subsequently their presence was verified using the polymerase chain reaction method.
Klíčová slova:
Bacteria; izolace DNA; kosmetické produkty; Lactobacillus; PCR; Probiotika; Bacteria; cosmetic products; DNA isolation; Lactobacillus; PCR; Probiotics
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/201207