Original title:
Fyzikálně-chemické vlastnosti kyseliny oxamové a glyoxalové a jejich afinita k lanthanoidům
Translated title:
Physico-chemical properties of oxamic and glyoxylic acids and their affinity to lanthanides
Authors:
Zakharanka, Anastasiya ; Tyrpekl, Václav (advisor) ; Šubrt, Jan (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2021
Language:
eng Abstract:
[eng][cze] This bachelor work focuses on studies of chosen aspects of the basic physicochemical properties of oxamic and glyoxylic acids and their affinity to lanthanides, cerium, and gadolinium taken as the representatives. Room temperature solubilities, pKa values, thermal and photochemical stability of the acids have been evaluated. The acids' affinity to lanthanide (III) ions in an aqueous solution has been studied using various conventional laboratory techniques and instrumental methods. Lanthanide oxalate decahydrates have been synthesized using heterogeneous and homogeneous precipitation routes and characterized using classical solid-state analytical techniques. Keywords: oxalic acid precipitation, oxamic acid, oxamates, oxalates, glyoxylic acid, f-block metals chemistryOblastí zájmu této práce jsou určité aspekty základních fyzikálně-chemických vlastností kyseliny oxamové a glyoxalové a jejich afinita k lanthanoidům, jako zástupci byli zvoleni cerium a gadolinium. Pro každou kyselinu byla zjištěná rozpustnost při pokojové teplotě, hodnoty pKa a jejich tepelná a fotochemická stabilita. Byla studovaná afinita kyselin k iontům lanthanoidů (III) ve vodném roztoku pomocí různých konvenčních laboratorních technik a instrumentálních metod. Dekahydráty oxalátů lanthanoidů byly syntetizovány postupy heterogenních a homogenních srážení a charakterizované klasickými analytickými technikami v pevné fázi. Klíčová slova: srážecí reakce, kyselina oxamová, oxamáty, šťavelany (oxálaty), kyselina glyoxalová, chemie f-prvků
Keywords:
f-block metals chemistry; glyoxylic acid; oxalates; oxalic acid precipitation; oxamates; oxamic acid; chemie f-prvků; kyselina glyoxalová; kyselina oxamová; oxamáty; srážecí reakce; šťavelany (oxaláty)
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/128205