TY - THES TI - Charakterizace odrůd minoritního ovoce z hlediska využití v potravinářském průmyslu TT - Characterization of minor fruit varieties in terms of use in the food industry AU - Jurečková, Zuzana AB - Závěrečná práce se zabývá jednou skupinou drobného ovoce, rodu Ribes tedy rybízem a angreštem. Posuzuje jejich fyzikální a chemické parametry s ohledem na možnost využití v těchto vlastností pro návrh nového typu výrobku – nápoje. Pro hodnocení byly vybrány titrační, spektrometrické a jiné metody pro hodnocení těchto vlastností. Těchto metod bylo k dispozici celkem patnáct (celková výtěžnost šťávy, pH šťávy, celková sušina, rozpustná sušina plodů, titrační kyselost, formolové číslo, obsah redukujících sacharidů, obsah D-glukosy, D-fruktosy a sacharosy, celkový obsah polyfenolických látek, anthokyanových barviv, vitamin C a celková antioxidační kapacita) a pro stanovení minerálních prvků bylo vybráno celkem devět analytů (měď, železo, hořčík, fosfor, zinek, mangan, draslík, vápník a sodík). Po dva roky (sklizeň 2014 a 2015) byly tyto parametry sledovány u barevných variant rybízů (bílý, červený a černý) a angreštů (zelenoplodé, žlutoplodé a červenoplodé). Ve skupině rybízů bylo celkem testováno šest odrůd bílých – Olin, Jantar, Primus, Blanka, Viktoria a Orion, jedenáct odrůd červených rybízů – Junnifer, Jesan, Detvan, Rovada, Rubigo, J.V.Tets, Tatran, Losan, Kozolupský raný, Stanca, NŠLS 11/6 a jedenáct odrůd černých odrůd rybízů – Ometa, Démon, Triton, Ben Hope, Ruben, Ben Gairm, Ben Lomond, Morávia, Ben Conan, Fokus a Ceres. Celkem bylo testováno pět odrůd zelenoplodých angreštů – Zebín, Mucurines, Rixanta, Rodnik a Prima. Žlutoplodé angrešty byly k dispozici čtyři odrůdy – Citronový obří, Invicta, Zlatý Fík a Darek. Mezi červenoplodé angrešty patřily odrůdy – Rolonda, Alan, Karát, Karmen, Krasnoslawjanskij, Himnomacki Rot, Remarka, Tamara a Černý Neguš. Pomocí Tukeyho testu byla provedena analýza a pomocí bodového hodnocení jednotlivých odrůd na základě výsledků z jednotlivých analýz, byl sestaven seznam doporučených odrůd pro další práci vývoje nového nápoje. Bohužel v roce 2015 bylo velmi málo plodů zelenoplodých a žlutoplodých angreštů, proto bylo rozhodnuto, že objem plodů připadne na testování bioaktivních látek. Proto v závěru práce není možné objektivně vyhodnotit tyto odrůdy angreštů v celém rozsahu analýz. Přistoupilo se proto k bodovému hodnocení odrůd na základě průměrů jednotlivých odrůd. Červenoplodé odrůdy byly k dispozici v plném množství, a proto mohlo proběhnout hodnocení v plném rozsahu. Nejvýznamnější rozdíly mezi odrůdami červených plodů angreštů bylo v obsahu bioaktivních látek (obsah polyfenolických látek, anthokyanových barviv, vitaminu C) a antioxidačních kapacitě. Tyto výsledky byly poskytnuty potravinářskému subjektu, který s těmito hodnotami nadále pracoval. Na základě tohoto projektu byl vypracován užitný vzor č. PUV 2016-33171 a výsledný kombinovaný nápoj na bázi vína a ovocné šťávy. AB - The thesis deals with one group of small fruits, the genus Ribes, ie currants, and gooseberries. It assesses their physical and chemical parameters with respect to the possibility of use in these properties for the design of a new type of product – beverages. Titration, spectrometric and other methods were used for the evaluation of these properties. A total of fifteen of these methods were available (total juice yield, juice pH, total dry matter, soluble fruit dry matter, titratable acidity, formolic number, reducing carbohydrate content, D-glucose, D-fructose and sucrose content, total polyphenolic substance content, anthocyanins, vitamin C and total antioxidant capacity) and a total of nine analytes (copper, iron, magnesium, phosphorus, zinc, manganese, potassium, calcium and sodium) were selected for the determination of mineral elements. For two years (harvest 2014 and 2015), these parameters were monitored for color variants of currants (white, red and black) and gooseberries (green-fruited, yellow-fruited and red-fruited). A total of six white varieties were tested in the group of currants - Olin, Jantar, Primus, Blanka, Viktoria and Orion, eleven varieties of red currants - Junnifer, Jesan, Detvan, Rovada, Rubigo, J.V.Tets, Tatran, Losan, Kozolupský raný, Stanca, NŠLS 11/6 and eleven varieties of black currant varieties - Ometa, Démon, Triton, Ben Hope, Ruben, Ben Gairm, Ben Lomond, Moravia, Ben Conan, Fokus and Ceres. A total of five varieties of green-fruited gooseberries were tested - Zebín, Mucurines, Rixanta, Rodnik and Prima. Yellow-fruited gooseberries were available in four varieties - Lemon Giant, Invicta, Golden Fig and Darek. The red-fruited gooseberries included varieties - Rolonda, Alan, Karat, Karmen, Krasnoslawjanskij, Himnomacki Rot, Remarka, Tamara and Black Neguš. Using Tukey's test, an analysis was performed and by scoring individual varieties based on the results of individual analyzes, a list of recommended varieties was compiled for further work on the development of a new beverage. Unfortunately, in 2015 there were very few fruits of green-fruited and yellow-fruited gooseberries, so it was decided that the volume of fruit will fall on the testing of bioactive substances. Therefore, at the end of the work, it is not possible to objectively evaluate these varieties of gooseberries in the whole range of analyzes. Therefore, the point evaluation of varieties was based on the averages of individual varieties. The red-fruited varieties were available in full, and therefore a full evaluation could take place. The most significant differences between red gooseberry varieties were in the content of bioactive substances (the content of polyphenolic substances, anthocyanin dyes, and vitamin C) and antioxidant capacity. These results were provided to the food subject, which continued to work with these values. Based on this project, utility model No. PUV 2016-33171 and the resulting combined drink based on wine and fruit juice were developed. UR - http://hdl.handle.net/11012/196486 UR - http://www.nusl.cz/ntk/nusl-438509 A2 - Golian, Jozef A2 - Vítová, Eva A2 - Diviš, Pavel LA - cze KW - acidity KW - antioxidační kapacita KW - anthokyany KW - currant KW - formolic number KW - kyselost KW - minerals. KW - pH KW - polyfenoly KW - rybíz KW - carbohydrates KW - vitamin C KW - redukující sacharidy KW - anthocyanins KW - formolové číslo KW - výtěžnost KW - sacharidy KW - antioxidant capacity KW - reducing carbohydrates KW - polyphenols KW - angrešt KW - yield KW - sušina KW - minerální látky. KW - gooseberry KW - dry matter KW - Ribes PY - 2021 PB - Vysoké učení technické v Brně‎, Antonínská 548/1, 601 90 Brno, http://www.vutbr.cz/ ER -