Original title:
Dopyt na spotrebiteľskom trhu s hovädzím mäsom na Slovensku
Authors:
Némethová, Lucia Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
slo Abstract:
[cze][eng] Némethová, L., Poptávka na spotřebitelském trhu s hovězím masem v Slovenské republice Bakalářská práce. Brno: Mendelova univerzita, 2017. Bakalářská práce se zabývá rozborem ekonomické struktury poptávky po hovězím mase na spotřebitelském trhu slovenských domácností a porovnává ji s třemi vybranými zeměmi Evropské unie - Česká republika, Švédsko a Rumunsko. Práce klade důraz na cenové a příjmové souvislosti, kde kvantifikuje odlišnosti v chování spotřebitelů na základě koeficientů cenové a důchodové elasticity poptávky. Koeficienty jsou získány ze sestavených modelů spotřeby v ekonometrickém programu Gretl. Základem rozboru jsou data z národních statistických úřadů o spotřebě hovězího masa, cenách a příjmech obyvatelstva za pozorované období 15 let. Sestavené modely pro každou zemi jsou ekonomicky, statisticky a ekonometricky verifikovány. Výsledné hodnoty koeficientů pružnosti jsou interpretovány a vzájemně porovnávány. Na závěr se práce věnuje nastavení strategie odbytu slovenských firem, které se zabývají zpracováním a prodejem hovězího masa.Némethová, L., Consumer demand for the beef meat in Slovakia. Bachelor Thesis. Brno: Mendel University, 2017. Bachelor thesis deals with analysis of the economic structure of consumer demand for beef meat in market of Slovak households and compares it with the three selected countries of the European Union - the Czech Republic, Sweden and Romania. The thesis emphasizes the price and income relations, where it quantifies the differences in consumers behavior based on the coefficients of price and income elasticity of demand. Coefficients are obtained from assembled consumption patterns in econometric program Gretl. The analysis is based on data from national statistical offices of beef consumption, price and income of the population observed for a period of 15 years. Assembled models for each country are economic, statistical and econometric verified. The resulting values of elasticity coefficients are interpreted and compared with each other. The last chapter is dedicated to adjust the marketing strategy of Slovak companies dealing with the processing and marketing of beef meat.
Keywords:
elasticita poptávky; hovězí maso; poptávkové modely