Název:
Mikrobiológia medu
Autoři:
Fialová, Tatiana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
slo
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce sa zaměřuje na med a jeho mikrobiologické parametry. Teoretická část zahrnuje definice medu, jeho historické pozadí, dále popisuje původ a vznik medu a definuje jeho zdroje: nektar a medovici. Práca dále pojednává o fyzikálních a chemických vlastnostech medu, popisuje jeho složení a antimikrobiální vlastnosti. V poslední části literárního přehledu se práce věnuje jednotlivým mikroorganismům, které můžou med kontaminovat. Praktická část práce je věnovaná mikrobiologické analýze vzorků medu, která má za cíl prokázat, že med svým složením a vlastnostmi tvoří nepříznivé prostředí pro růst a množení mikroorganismů.This Bachelor's thesis is focused on honey and its microbiological parameters. The theoretical part contains definitions of honey and its historical context. Furthermore, it describes the process of honey creation and its natural sources: nectar and honeydew. The thesis further describes physical and chemical attributes of honey, its composition, and antimicrobial properties. In the last part of the literature review, the microorganisms which could contaminate honey are described. In the empirical part the thesis examines samples of honey using a microbiological analysis. The aim of this experiment is to prove that honey has a composition and properties which are unfavourable for growth and procreation of microorganisms.
Klíčová slova:
antimikrobiální vlastnosti; med; medovice; mikroorganismus; nektar