Název:
Vliv vybraných potravin sacharidové povahy na chování u vybrané skupiny obyvatelstva
Autoři:
Dmytryk, Olena Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce zkoumá, jak konzumace vybraných potravin sacharidové povahy ovlivňuji psychologii chování člověka. Práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část poskytuje ucelený přehled o metabolismu sacharidů, lipidů a proteinů. Dále se zabývá vlivem jednotlivých složek potravy na psychologii chování člověka. V neposlední řadě popisuje metody pro zjišťování výživového stavu jedinců. Praktická část se skládá z vyhodnocení dvou provedených dotazníkových šetření. Prvního dotazníkového šetření se účastnilo 103 respondentů a bylo zaměřeno na zhodnocení výživového stavu obyvatelstva. Druhé dotazníkové šetření bylo provedeno na základě experimentu. Po dobu čtyř týdnů, 16 probandů konzumovalo vybrané cereálie od společnosti Emco s.r.o. doplněné bílkovinnou složkou. Před konzumací (tj. nalačno) a 1,5 h po ní, účastníci vyplňovali dotazníky, které byly zaměřené na aktuální prožívající pocity a stavy. Na základě výsledků jsem následně provedla statistické vyhodnocení pomocí grafů a konečné zhodnocení výsledků.This diploma thesis examines how the consumption of selected foods of a carbohydrate nature influences the psychology of human behavior. The thesis consists of theoretical and practical part. The theoretical part provides a comprehensive overview of metabolism of carbohydrates, lipids and proteins. It also deals with the influence of individual components of food on the psychology of human behavior. Last but not least, he describes methods for detecting nutritional status of individuals. The practical part consists of the evaluation of two questionnaire surveys. The first questionnaire survey was attended by 103 respondents and focused on assessing the nutritional status of the population. The second questionnaire survey was conducted on the basis of an experiment. For four weeks, 16 probands consumed selected cereals from Emco s.r.o. supplemented with a protein component. Prior to consumption (ie fasting) and 1.5 hours after it, participants filled out questionnaires that focused on current experiences and feelings. Based on the results, I made a statistical evaluation using graphs and a final evaluation of the results.
Klíčová slova:
metabolismus; nutriční anamnéza; psychologie chování; sacharidy