Original title:
Biopotraviny - vnímání kvalitativního rozdílu veřejností na Brněnsku
Authors:
Zajíčková, Marcela Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na kvalitu a výrobu biopotravin a rozdíly mezi bioprodukty a produkty konvenčními. Cíl této práce je zaměřený na vnímání biopotravin veřejností, který byl vyhodnocen pomocí dotazníkového průzkumu v okresech Brno-město a Brno-venkov. Dotazníkový průzkum se skládal z 23 otázek, vyplněný 138 respondenty. Prvních šest otázek bylo ke zjištění základních informací o respondentovi, zbývající otázky byly k dané problematice biopotravin. Získané odpovědi byly vyhodnoceny slovním vyjádřením a zpracováním do grafů. Z průzkumu vyšlo najevo, že je veřejnost velmi málo znalá v této oblasti, např. logo evropské bioprodukce nikdy neviděla téměř polovina dotázaných. O kvalitu a složení potravin se zajímají spíše ženy než muži. Četnost nákupu biopotravin je nejčastěji jedenkrát do měsíce v hypermarketu nebo supermarketu, popřípadě ve specializované prodejně s útratou do 500 Kč. Nejžádanějším sortimentem v biokvalitě je ovoce, zelenina a mléčné výrobky. Spotřebitele omezuje v nákupu biopotravin hlavně vyšší cena a nedůvěra v biopotraviny.This thesis is focused on quality and production of organic food and the differences between organic products and conventional products. The aim of this work is focused on public perception of organic food, which was evaluated using a questionnaire survey in the Brno-city and Brno-country. The questionnaire survey consisted of 23 questions and 138 respondents completed it. The first six questions were to determine basic information about the respondent, the remaining issues were on the issue of organic food. The obtained values were evaluated by verbal expression and processing it into a graph. From the survey it became clear that the public is very little knowledgeable in this area, for example logo of European bioproduction never seen almost half of the respondents. In the quality and composition of foods are more interested women than men. Frequency of purchase of organic food is mostly once a month, in a hypermarket or a supermarket or in a specialty store with spending up to 500 CZK. The most desired range of organic quality are fruits, vegetables and dairy products. Purchase of organic food is limited mainly by higher price and lack of trust in organic food.
Keywords:
biopotraviny; ekologické zemědělství; Jihomoravský kraj