Název:
Výživové zvyklosti a stravovací preference žáků základních škol
Autoři:
Urbišová, Amálie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku školního stravování v České republice, řeší stravovací návyky a výživové preference žáků vyššího stupně základních škol. Praktická část práce přibližuje aktuální stav stravovacích návyků dětí staršího školního věku, jejich spokojenost se službami školních jídelen a jejich znalosti o správné výživě. Práce zkoumá, jak velký vliv má na děti v těchto oblastech program zdravého stravování Zdravá školní jídelna. Pro průzkum byla zvolena metoda dotazníkového šetření a pro jeho statistické zpracování a následné vyhodnocení byly použity odpovědi na otázky celkem od 158 respondentů. Sběr dat byl proveden v šesti základních školách (3 školy s programem Zdravá školní jídelna a 3 školy bez programu), převážně v Jihomoravském kraji. Práce porovnává výsledky odpovědí respondentů mezi těmito dvěma typy školních jídelen. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, že stravovací návyky, spokojenost se službami školní jídelny a informovanost respondentů v oblasti správné výživy se u respondentů z různých typů školních jídelen neliší. Podle výsledků průzkumu je školní stravování následně po rodičích druhým nejvlivnějším prostředkem ve výchově dětí ke zdraví, zejména ke správnému stravování.This diploma thesis focuses on problems of food consumption at schools in the Czech republic and on eating habits and nutrition preferences of pupils at primary schools. The practical part of thesis introduces an actual statement of eating habits of older children, their satisfaction with services in school cafeteria and their knowledge about healthy nutrition. The thesis explores if there is any influence on children made by program called Healthy School Cafeteria. I made a research by using questionnaires given to 158 respondents. The research was later used for statistic data processing. Data was collec-ted in six primary schools (3 schools with program Healthy School Cafeteria and 3 schools without the program). The thesis compares results of respondents' answers be-tween these two types of school cafeterias. According to results, eating habits, satis-faction with services in school cafeteria and knowledge in healthy nutrition of respon-dents from two different types of school cafeterias are similar. Also, food consumption at school is the second most influential instrument in education of children´s health, especially their knowledge of proper eating habits.
Klíčová slova:
obezita dětí; programy zdravého stravování; spotřební koš; stravovací návyky; výchova ke zdraví; výživa dětí; zdraví a životní styl; školní stravování