Original title:
Vliv skladování krmných surovin na výskyt mykotoxinů
Authors:
Mrvová, Kateřina Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Mrvová K.: Vliv skladování krmných surovin na rozvoj mykotoxinů. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2017. Tato diplomová práce se zabývá vysvětlením pojmů týkajících se plísní, mykotoxinů a jejich vlivu na skladování krmných surovin. Dále je pak v práci zahrnut účinek těchto patogenů na zdraví zvířat a možnosti jejich eliminace. Experimentální část je zaměřena na inokulaci plodiny plísní druhu Fusarium culmorum a následnou analýzu mykotoxinů v roce výsevu a po roce skladování. Nejvíce zastoupeným toxinem byl deoxynivalenol, který se ve vzorcích vyskytoval z 57 %, dalšími hlavními zástupci byly DON-3-glukosid (maskovaný mykotoxin) a zearalenon, taktéž jeden z nejčastěji figurujících mykotoxinů v krmivech. Na základě zjištěných dat, byl vyvozen závěr, že až na některé výjimky, jakými byly např. 15-acetyl-DON, beta-zearalenon a enniatin A1, se i při optimálních skladovacích podmínkách obsah většiny mykotoxinů zvýšil, a to i přes předešlou aplikaci fungicidních prostředků.Mrvová K.: Storage of feed materials impact on the development of mykotoxins. Brno: Mendel university in Brno, 2017. The thesis deals with the explanation of the concepts related to mold, mycotoxins and their influence on the storage of feed materials. Furthermore, the effect of these pathogens on the animals health and the possibility of their elimination is also included. The experimental part focuses on the inoculation of the Fusarium culmorum fungus and the subsequent analysis of mycotoxins in the year of sowing and the year after the storage. The most represented toxin was deoxynivalenol, which was present in the 57 % of all samples. Other major representatives were DON-3-glucoside (masked mycotoxin) and zearalenone, also one of the most common mycotoxins in feed. Based on the data found it was concluded that, with some exceptions such as 15-acetyl-DON, beta-zearalenone and enniatin A1, most of mycotoxins increased despite the previous application of fungicides and despite the optimal conditions of storage.
Keywords:
ječmen; krmné suroviny; mykotoxiny; plísně; skladování