Original title:
Výběr potravin ve výživě sportovců
Authors:
Mašková, Dominika Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na výběr potravin ve výživě sportovců, především na rozdíly v potřebě živin a energie u silových a vytrvalostních sportů. První dvě kapitoly jsou věnované zásadám racionální výživy a základním složkám potravin. Třetí kapitola popisuje energetický metabolismus během fyzické zátěže. Další kapitoly zahrnují specifika v příjmu základních živin ve výživě sportovců, včetně pitného režimu. Dále jsou v těchto kapitolách popsány odlišnosti v načasování a výběru potravin před zátěží, v průběhu zátěže a po zátěži se zaměřením na rozdíly v silových a vytrvalostních sportech. Šestá kapitola je věnována problematice funkčních a fortifikovaných potravin. Poslední kapitola je zaměřena na doplňky stravy a jejich využití ve výživě sportovců.This bachelor thesis is focused on a food selection in sport nutrition, especially on differences in nutrients and energy needs in strength and endurance sports. The first two chapters are devoted to principles of rational nutrition and basic components of nutrition. The third chapter describes energy metabolism during exercise. The other chapters include specifics in the intake of basic nutrients in sport nutrition, fluid intake including. Furthermore in these chapters are described the differences in food timing and choices before, during and after exercise according to the differences between endurance and strength sports. The sixth chapter is devoted to an issue of functional and fortified foods. The last chapter's aims are food supplements and their use in sport nutrition.
Keywords:
doplňky stravy; energetický metabolismus; sportovní výživa