Original title:
Stabilita ovocných nápojů s přídavkem extraktů z léčivých rostlin
Authors:
Havlík, Dominik Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tématem této bakalářské práce je sledování mikrobiologické čistoty ovocných nápojů a možnost ovlivnění počtu mikroorganismů pomocí extraktů z léčivých rostlin. Nejdříve je v práci definováno, co jsou to vlastně ovocné nápoje a dále jejich možné rozdělení a výroba. Nakonec jsou zde uvedeny léčivé rostliny, jež mohou ovlivňovat mikrobiologickou čistotu potravin. V praktické části je uveden postup a výsledky mikrobiologického sledování sedmi vzorků ovocných moštů, které obsahovaly extrakt z léčivých rostlin. V těchto vzorcích byl sledován počet KTJ/1 ml celkového počtu mikroorganismů, termorezistentních bakterií, mikromycet (kvasinek a plísní) a koliformních bakterií, během průběhu skladování v předepsaných podmínkách. Za celou dobu skladování nedošlo u vzorků moštů k překročení mikrobiologických limitů zdravotní nezávadnosti.This Bachelor´s thesis focuses on monitoring the microbiological purity of fruit drinks and the opportunity of influencing the amount of microorganisms using the curative plants extracts. At the beginning of the work there is decribed what the fruit drinks are and its possible division and production. In the last part of this work are stated curative plants which can influence microbiological purity of food. In practical part there is introduced the process and results of the monitoring of all seven fruit drink samples which cointained curative plants extracts. In these samples were observed the amounts of CFU/1 ml of total count of microorganisms, thermo-resistant bacteria, micromycetes and coliform bacteria. During the time of monitoring there was no overstepping the microbiological limits of healt harmlessness.
Keywords:
konzervace potravin; mikrobiologická čistota; mikroorganismus; mošty; obsahové látky; přírodní konzervanty