Original title:
Ekonomické souvislosti alternativních výrobních procesů oranžových vín
Authors:
Eliáš, Patrik Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Eliáš, P. Ekonomické souvislosti alternativních výrobních procesů oranžových vín. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Cílem práce je posouzení možností výroby tzv. oranžových vín a zhodnocení ekonomických souvislostí spojených s jejich výrobou. V této souvislosti jsou zvažovány dvě výrobní metody, konkrétně výroba oranžových vín v hliněné nádobě kvevri a ve francouzském dubovém sudu. Eko-nomické efekty jsou posouzeny za využití dynamických metod hodnocení efektiv-nosti investic z pohledu očekávané doby návratnosti investice a vnitřního výnoso-vého procenta investice. Před samotným vyhodnocením efektivnosti investice je kalkulována očekávaná nákladová a výnosová struktura výroby oranžových vín. Požadovaná primární data jsou získána především za využití hloubkových rozho-vorů s výrobci těchto vín. Hloubkové rozhovory byly provedeny celkem s 10 vý-robci oranžových vín z celkových 30 odhadovaných v rámci ČR. V každé z investic je kalkulováno s odlišným výrobním procesem vína. Tím je zajištěna odlišnost vy-robeného oranžového v případě kvevri či francouzského dubového sudu, což umožňuje komplexnější závěry a lepší zobecnitelnost práce.Eliáš, P. Economic context of alternative production processes of orange wines. Diploma thesis. Brno: Mendel University, 2019. Main goal of diploma thesis is to assess the possibilities of production of or-ange wines and to evaluate the economic context associated with their produc-tion. In this context, two production methods are considered, namely the produc-tion of orange wines in a qvevri clay pot and in a French oak barrel. The econom-ic effects are assessed by using dynamic methods of assessing the effectiveness of investments in terms of the expected return on investment and the internal rate of return of the investment. Before evaluating the efficiency of the investment, the expected cost and revenue structure of the production of orange wines is calcu-lated. The primary data required is obtained primarily through in-depth inter-views with the producers of these wines. In-depth interviews were conducted with a total of 10 orange wine producers out of a total of 30 estimated in the Czech Republic. In each of the investments a different wine production process is calculated. This ensures difference of made orange wine in the case of the qvevri or the French oak barrel, which allows for more complex conclusions and a bet-ter generalizability of the work.
Keywords:
doba návratnosti; dynamické metody hodnocení investic; oranžové víno; provozní náklady; vinařství; vnitřní výnosové procento