Název:
Spotřební chování seniorů na trhu s potravinami
Autoři:
Jančová, Gabriela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Jančová, G. Spotřební chování seniorů na trhu s potravinami. Diplomová práce. Brno: Mendelova univerzita v Brně, 2019. Diplomová práce se zabývá spotřebním chováním seniorů na trhu s potravinami, přičemž senior je zde považován za člověka ve věku 65 let a více. Cílem práce je identifikovat faktory ovlivňující spotřební chování seniorů na trhu potravin. Ke splnění cíle je využito i posouzení příjmů a výdajů seniorů. Na základě analýzy sekundárních a primárních dat získaných prostřednictvím 351 odpovědí respondentů na dotazníkové šetření jsou zjištěny faktory, které působí na seniory na trhu potravin. Mezi tyto faktory se řadí čerstvost, kvalita, chuť a cena potravin i datum trvanlivosti či použitelnosti. V obchodech s potravinami jsou senioři nespokojeni především s písmem a cenovkami na produktech, hudbou a umístěním zboží v regálech. Po zpracování primárních dat je provedena segmentace respondentů metodou shlukové analýzy, která odhaluje čtyři rozdílné skupiny rozdělené podle faktorů kvality, sortimentu zboží, ceny a čerstvosti potravin. Na závěr jsou sepsány návrhy a doporučení pro prodejce potravin s cílem zvýšit komfort zákazníka – seniora.Jančová, G. Consumer behaviour of the Seniors on the Food market. Diploma thesis. Brno: Mendel University in Brno, 2019. Diploma thesis is dealing with a consumer behaviour of seniors on the food market where the senior is consider as a person at the age of 65 years old and more. The aim of the work is to identify factors which influence consumer behaviour of seniors on the food market. Methods of assessment revenues and expenses of seniors are used to accomplish this aim. Thanks to analysis of secondary and primary data gained by 351 respondents answers to the questionnaire survey are detected factors which affect seniors on the food market. These factors include freshness, quality, taste, price of food, and date of durability/applicability. Seniors are particularly dissatisfied with the lettering and price tags on products, music, and the placement of shelf goods in grocery stores. After primary data processing is done segmentation of respondents by method of cluster analysis which reveals four different groups divided according to factors of quality, range of product, goods, price and freshness of food. In the end proposal and recommendations for sellers of food are written with aim how to increase comfort of a customer - senior.
Klíčová slova:
chování spotřebitele; faktor; potraviny; příjmy; senior; výdaje