Název:
Stravovací návyky učitelů středních odborných škol
Autoři:
Nuzíková, Kateřina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá stravovacími návyky učitelů vybraných středních odborných škol ve Zlínském kraji. V práci jsou popsány složky výživy, které jsou potřebné pro fungování lidského organizmu v dospělosti či stáří. Zmíněna jsou výživová doporučení specifická pro učitelskou profesi či pitný režim, který je v učitelské profesi velmi důležitý z důvodu prevence hlasových obtíží. Práce se zabývá také faktory, které ovlivňují učitele při výběru stravy. Závěr teoretické části je věnován učitelské profesi, ke které neodmyslitelně patří stres, který má také vliv na výživu. S tímto problémem souvisí možná onemocnění, která jsou v práci popsána. Metodami pro vypracování teoretické části práce je analýza, komparace a syntéza současných odborných publikací zabývajících se výživou a stravovacími návyky. Praktická část práce popisuje a vyhodnocuje dotazníkové šetření zaměřené na zmapování stravovacích návyků učitelů vybraných středních odborných škol ve Zlínském kraji. Dotazník zjišťuje pravidelnost stravování a pitný režim učitelů během pracovního dne či stravování ve školní jídelně. Výsledky průzkumného šetření jsou popsány a znázorněny v přehledných tabulkách a grafech.This bachelor’s thesis deals with the eating habits of some teachers at selected secondary schools in the Zlín Region, Czech Republic. The thesis describes nutritional components that are vital for the functioning of the human body in adulthood. It makes specific recommendations for teachers, on nutrition as well as fluid intake, which is important for prevention of vocal difficulties. The thesis also identifies factors that influence a teacher’s choice of food. The end of the theoretical part is devoted to the teaching profession, the stress of which influences nutrition, and it deals with diseases, which are associated with this issue. It makes use of analysis, comparison and a synthesis of information gathered from contemporary specialized publications on nutrition and nutritional habits as methods for the theoretical part. The practical part describes and evaluates a questionnaire focused on the eating habits of teachers at selected secondary school in the Zlín Region. The questionnaire also looks into the alimentation regularity and fluid intake of teachers during their working hours, including in school canteen. The results of the questionnaire are described and presented in charts and graphs.
Klíčová slova:
pitný režim; stravovací návyky; učitel; učitelská profese; výživa; výživová doporučení