Název:
Strategie minimalizace výskytu patogenů v klasech pšenice
Autoři:
Jurčík, Milan Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předložená práce je zaměřena na popis původců klasových chorob pšenice ozimé a strategie jejich eliminace. Úvodní část je věnována významu, rozdělení, tradičním i méně tradičním užitkovým směrům pěstování a charakteristice pšenice. Navazují informace o produkci a pěstitelských plochách v České republice za poslední dekádu. Přiblížen je význam genetického faktoru v procesu tvorby výnosu pšenice, popsány jsou také klíčové parametry kvality zrna. Zmíněna je odolnost odrůd pšenice vůči patogenům na základě genových resistencí i pasivních mechanismů odolnosti napomáhajících (typ kvetení, hustota klasu a výška rostliny). Popsány jsou agrotechnická opatření, vedoucí k eliminaci výskytu patogenů v porostech (kvalita osiva, předplodina, zpracování půdy, termín setí a výsevek vč. hloubky setí, výživa a zdravotní stav, volba přípravku, termín a způsob jeho aplikace). Převážná část práce je věnována popisu chorob poškozujících klas pšenice a jejich původců, vč. návrhu strategií minimalizace jejich výskytu v porostech.The proposed work aims to describe the agents causing diseases of winter wheat, and their elimination strategies. The initial part is dedicated to the significance, division, traditional and less traditional types of utilization growing, and wheat characteristics. This part is followed by information on production and growing areas in the Czech Republic during the last decade. Furthermore, the significance of the genetic factor for the yield formation process of wheat is described and so are the key grain quality parameters. Resistance of wheat varieties to pathogens based on genetic resistances as well as resistance-promoting passive mechanisms (type of flowering, spike density and plant height) is mentioned. Moreover, agrotechnical measures ensuring elimination of pathogens occurrence in stands (seed quality, forecrop, soil processing, sowing time and depth, nutrition and health condition, choice of fungicide and the time and method of its application) are specified. The majority of the paper focuses on diseases that damage wheat spike and the causing agents of these diseases, including proposed strategies of their elimination in stands.
Klíčová slova:
fungicidní ochrana; Fusarium; odolnost; osevní postup; patogen; rezistence; účinná látka