Název:
Hodnocení růstu a jatečné hodnoty skotu
Autoři:
Morávek, Marek Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá růstem skotu, jeho jatečnou hodnotou a technologickými systémy využívanými ve výkrmu jatečných kategorií. Nejdříve je popsána charakteristika růstu, ontogeneze a s ní spojena stádia růstu, metody používané k hodnocení růstu a čím je růst ovlivněn. Poté je práce zaměřena na masnou užitkovost, kde jsou charakterizovány pojmy s ní spjaté, a to hlavně jatečná hodnota s výkrmností. Dále vlivy, které na užitkovost působí. V bakalářské práci jsou popsány jednotlivé jatečné kategorie a část je věnována technologickým systémům výkrmu jednotlivých kategorií. V bakalářské práci jsou vyhodnoceny porážky jatečného skotu v České republice a jejich masná užitkovost. Jsou vyhodnoceny i porážky okolních států a zjištěné informace jsou porovnány s Českou republikou.This bachelor thesis deals with the growth of cattle, its carcass value and technological systems used in fattening categories. First, the characteristics of growth, ontogenesis and the associated stages of growth, the methods used to evaluate growth, and what affects growth are described. Then the work is focused on meat production, where the terms associated with it are characterized, namely the carcass value with fattening. Furthermore, the effects that affect performance. The bachelor thesis describes individual slaughter categories and the part is devoted to technological systems of fattening of individual categories. The bachelor thesis evaluates the slaughter of cattle in the Czech Republic and their performance. The defeats of neighboring states are also evaluated and the information found is compared with the Czech Republic.
Klíčová slova:
hovězí maso; jatečná hodnota; masná užitkovost; maso