Original title:
Sušení jako metoda konzervace masa a masných výrobků
Authors:
Velecká, Eva Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V úvodu této práce se čtenář seznámí s historií a významem masa pro lidstvo, jeho spotřebou, chemickým složením a metodami stanovování daných látek. Dále je zde zmínka o procesu výroby trvanlivých tepelně opracovaných masných výrobcích, fermentova-ných masných výrobcích, a především syrových šunek a sušeného masa. Také jsem se zaměřila na případná rizika plynoucí z takto vyrobených produktů, legislativu, kon-krétní výrobky v několika zemích a jejich případné chráněné označení.In the beginning of the thesis a reader will be apprised of a historical importance of meat to people, its consumption, chemical content and methods of its definition. There is a mention of a production process of durable heat-treated meat products, fermented meat products, raw hams and dry cured meat. I also focused on possible risks related to this type of products, legislation, specific products of several countries and their even-tual trade marks.
Keywords:
konzervace masa; maso; sušené maso; sušení; syrové šunky; trvanlivé výrobky