Název:
Mléčná užitkovost holštýnského skotu
Autoři:
Zapletalová, Lenka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Téma bakalářské práce se zaměřuje na mléčnou užitkovost holštýnského skotu. Cílem práce bylo zaměřit se na problematiku týkající se mléčné užitkovosti a charakteristiku holštýnského plemene. V 1. části práce je popsána problematika týkající se charakteristiky a složení kravského mléka a mleziva, mléčné žlázy (růst a vývoj mléčné žlázy, anatomie a fyziologie mléčné žlázy), činitelů ovlivňující mléčnou užitkovost, hodnocení mléčné užitkovosti a charakteristiky daného plemene. 2. část práce je zaměřena na charakteristiku podniku, charakteristiku sledovaného stáda a zhodnocení mléčné užitkovosti dojnic ve společnosti Dubická zemědělská a.s. Závěrem bylo zjištěno, že mléčná užitkovost se v průběhu let mění. U období 04/2016 – 03/2017 a 04/2017 – 03/2018 došlo ke změnám v délce mezidobí, obsahu bílkovin a tuku, množství tuku i dojivosti. Z těchto ukazatelů má vliv období největší vliv na dojivost. U pořadí laktace bylo zjištěno, že se stoupajícím pořadím laktace se zvyšuje mléčná užitkovost v množství mléka.The bachelor thesis focuses on the milk yield of Holstein cattle. The aim of the thesis was to focus on the issue of milk yield and characteristics of the Holstein breed. The first part of the thesis describes problems related to the characteristics and composition of cow's milk and collagen, mammary gland (mammary gland growth and development, mammary gland physiology and anatomy), factors influencing dairy yield, milk performance evaluation and characteristics of the breed. The second part of the thesis focuses on the characteristics of the holding, the characteristics of the herd being studied and the evaluation of the dairy cow performance in Dubická agricultural joint-stock company. In conclusion, it has been found that milk performance has changed over the years. For the period 04/2016 - 03/2017 and 04/2017 - 03/2018, changes in the length of time, protein and fat content, fat and milk yields occurred. Of these indicators, the period has the greatest impact on milk production. In the lactation order, it has been found that increasing lactation rates increase milk yield in the amount of milk.
Klíčová slova:
holštýnský skot; laktace; mléčná užitkovost; mléčná žláza skotu; složení kravského mlékaí