Název:
Možnosti chmelení piva za studena
Autoři:
Hlaváčková, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá charakteristikou a možnostmi chmelení piva za studena. Jejím obsahem je specifikace chmele jako základní složky, jeho chemické složení se zaměřením na látky, které dávají pivu jeho typickou chuť, popis výrobního postupu a charakteristika aromatických odrůd chmele, které se používají ke studenému chmelení. Součástí práce jsou přístroje, které se využívají pro studené chmelení v zahraničí i v České republice a specifikace hořkosti piva pomocí jednotek EBU a IBU.This bachelor thesis deals with characteristics and possibilities of cold beer brewing. Its content is a specification of hops as a basic ingredient and its chemical composition. Main focuspoint are substances that give a beer its typical taste, description of a production process and characteristics of aromatic hop varieties used for cold hopping. Part of the thesis includes description of instruments used for cold hopping both abroad and in the Czech Republic and a bitterness specification using EBU and IBU units.
Klíčová slova:
aromatické odrůdy chmele; chmelové pryskyřice; EBU; hořké látky; studené chmelení