Název:
Kryomacerace v technologii bílých vín
Autoři:
Matyášová, Martina Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá kryomacerací a výrobou vín pomocí kryotechnologie. Zkoumá rozdíly v látkovém složením u vín vyrobených klasickou metodou a vín u kterých byla použita macerace za velmi nízkých teplot. V první části mé práce se obeznámíme s látkovým složením hroznů, poté se seznámíme s kryomacerací a jakými způsoby ji můžeme provádět. V části experimentální jsou prvně popsány všechny tři odrůdy, na kterých byl pokus prováděn. Následně je popsán průběh a metody použité pro výrobu vín. Na konci této části je připraven soubor analytických a senzorických metod, které byly na vyrobených vínech prováděny. V poslední části mé práce se nachází výsledky, kde se dozvíme závěry a názory na danou problematiku. Jsou zde vyjádřeny výsledky v grafech, které jsou popsány a jasně nám ukazují, jak se vína vyvíjela od začátku výroby až po jejich finální podobu.This Diploma thesis deals with kryomaceration and wine production using kryotechnology. The thesis examines the differences between molar composition of wines produced by classic method and wines produced by kryomaceration technology using very low temperatures of maceration. The first part of my thesis introduces molar composition of grapes and kryomaceration saying which ways are possible to use. In the experimental part are firstly described all three varieties of wines, which were used for the experiment. The second part tells about continuance and methods used for production of wines. There is prepared an aggregate of analytic and senzorical methods, which were used for production of wines in the end of this part. The last part of my thesis is about results. These results shows conclusions and opinions on given topic. The results are displayed in graphs which are decribed a clearly shows the progress of the wine behaviour from the beggining to their final figure.
Klíčová slova:
kryomacerace; macerace; výroba bílých vín