Zhodnocení regulačních nástrojů ochrany zemědělského půdního fondu = - Vaníčková, Marta (Evaluation of regulátory tools for agricultural land protection /, 2019)
Práce je příspěvkem ke zpřehlednění současně platných a používaných ochranných mechanismů při provádění výkonu státní správy v oblasti ochrany zemědělského půdního fondu a přiblížení těchto nástrojů regulace současnému stavu s ohledem na nové metodiky a postupy. Jedná se o porovnání běžně používaných regulačních nástrojů ochrany půdy ve správním obvodu obce s rozšířenou působností Městského úřadu Rosice v Jihomoravském kraji s výsledky vědy a výzkumu a zhodnocení potenciální využitelnosti výsledků výzkumu při činnosti orgánu ochrany zemědělského půdního fondu. Ke srovnání stávajícího stavu se stavem výzkumným byly použity charakteristiky, které jsou součástí metodických a legislativních předpisů v ochraně půdy. V případě bonitních půdně ekologických jednotek bylo srovnání prováděno ve dvou rovinách - v rovině klimatických regionů a v rovině hlavních půdních jednotek. V ochraně půdy před vodní erozí bylo prováděno srovnání stávající a modernizované hodnoty faktoru erozní účinnosti deště, který ovlivňuje intenzitu erozního procesu. V ochraně půdy před větrnou erozí se jednalo o srovnání používané a nové metodiky potenciální ohroženosti půdy větrnou erozí. U všech srovnávaných charakteristik v řešeném území byly zjištěny rozdíly mezi stávajícím a výzkumným stavem. Zjištění nových poznatků ve výzkumu informuje správní orgán o pokračujících procesech na půdě a změnách půdních vlastností a potvrzuje důsledky klimatické změny i změny ve využívání krajiny. V souvislosti s pokrokovými znalostmi o kategorizaci území a půdních procesech dojde ke zřetelnému posunu při uplatňování preventivních opatření na zemědělské půdě a při ochraně zemědělského půdního fondu.
Keywords: větrná eroze; klimatické regiony; ochrana půdy