Original title:
Vliv vodního stresu na výnosové a jakostní parametry zeleniny
Authors:
Vojtíšková, Jiřina Document type: Doctoral theses
Year:
2016
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Dvouletý experiment se zabýval hodnocením výnosových a jakostních parametrů zelenin Capsicum annuum L. odrůda ´SLÁVY F1´ a Allium porrum L. ´GIGANTE SUIZO´ ošetřených mykorhizním přípravkem SYMBIVIT ve dvou vláhových režimech. Výzkum byl veden jako polní pokus, lokalita se nacházela v areálu Zahradnické fakulty MENDELU, Mendeleum, Lednice. Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako intenzifikačního faktoru byl statisticky prokázán u kvality sadby papriky (parametr výška rostlin, průměr stonku a nárůst počtu listů), u kvality sadby póru (parametr průměr stonku, délka nadzemní části, délka podzemní části, hmotnost čerstvých kořenů, hmotnost kořenů po vysušení). Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako antistresového opatření byl prokázán u hodnocení výnosu u plodů paprik v roce 2011 (navýšení výnosu o 12,5 %), u hodnocení výnosu 1. jakosti u plodů paprik v roce 2011, (11,4% nárůstem) a u obsahu dusičnanů v póru v roce 2010, (40,6% snížením obsahu). Pozitivní vliv mykorhizního přípravku jako intenzifikačního faktoru nebo jako antistresového opatření na ostatní zkoumané parametry prokázán nebyl.The two-year experiment (2010, 2011) dealt with the evaluation of yield and quality parameters of vegetables Capsicum annuum L., variety 'SLÁVY F1' and Allium porrum L., 'GIGANTE SUIZO' treated with mycorrhizal product SYMBIVIT in two irrigation modes. The research was conducted as a field experiment. The site was located on the properties of Faculty of Horticulture MENDELU, Mendeleum, Lednice. The positive effect of the mycorrhizal preparation as an intensifying factor was statistically proven in the quality of pepper seedlings. The set parameters were: plant height, stem diameter and increase of the number of leaves. The set parametres in the quality of leek seedlings were: stem diameter, length of the above-ground part, the length of the underground section, weight of fresh roots, weight of roots after drying. The positive effect of the mycorrhizal preparation as an anti-stress measure was proven in the evaluation of yield of peppers in 2011. The positive effect of the mycorrhizal preparation as an anti-stress measure was also proven in the evaluation of yield of the 1st grade quality of peppers in 2011 and in the quantity of nitrates in leek planted in 2010. The positive effect of mycorrhizal preparation as an intensifying factor or as an anti-stress measure on the other evaluated parameters was not proven.
Keywords:
jakost; mykorhizní symbióza; vodní stres; výnos; zelenina