Original title:
Možnosti snížení obsahu dusíkatých látek v krmných směsích pro brojlerová kuřata
Authors:
Rada, Vojtěch Document type: Doctoral theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem disertační práce bylo zjistit vliv přídavku exogenní proteázy (EP) v krmných směsích (KS) pro brojlerová kuřata se sníženým obsahem dusíkatých látek (NL) o 4 a o 8 % na růstové parametry, kvalitu JUT, zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu u brojlerových kuřat. Současně byl zkoumán vliv EP na dané parametry při zvýšené hladině řepkového extrahovaného šrotu (ŘEŠ) v KS. Přídavek EP do KS s 4% snížením NL neměl statisticky průkazný (P>0,05) vliv na růst, konverzi a příjem krmiva, kvalitu JUT, ani na zdánlivou ileální stravitelnost aminokyselin a aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 4% snížením NL negativně (P<0,05) ovlivnil aktivitu proteáz v jejunu. Přídavek EP do KS s 8% snížením NL statisticky průkazně (P<0,05) zvýšil průměrnou živou hmotnost kuřat v 17. a 24. dnu věku kuřat. Ve vyšším věku již EP neovlivnila živou hmotnost kuřat a celkovou konverzi krmiva. Slepičky s příjmem KS s 8% snížením NL měli průkazně (P<0,05) nižší hmotnost prsní svaloviny a jatečná hodnota. Přídavek proteázy do KS s 8% snížením NL statisticky významně (P<0,001) snížil stravitelnost Pro a stravitelnost Tyr (P<0,05). Proteáza neměla průkazný (P>0,05) vliv na aktivitu proteáz v jejunu u kuřat s příjmem KS se 8 % snížením NL. Vyšší obsah ŘEŠ v KS se 8 % snížením NL průkazně snížil (P<0,05) zdánlivou ileální stravitelnost Pro a prokazatelně (P<0,05) zvýšil aktivitu proteáz v jejunu brojlerových kuřat.The aim of the dissertation was to investigate the effect of exogenous protease (EP) in feed mixtures (FM) for broiler chickens with reduced crude protein (CP) content by 4 and 8 % on growth parameters, carcass quality, apparent ileal digestibility of amino acids and protease activity in the jejunum of broiler chickens. At the same time, the effect of EP on the given parameters was investigated at the increased level of rape seed meal (RSM) in FM. The addition of EP to KS with a 4% reduction in CP did not have a statistically significant (P> 0,05) effect on growth, conversion and feed intake, quality of carcass, nor on the apparent ileal digestibility of amino acids and protease activity in jejunum of the broiler chicken. Higher content of RSM in FM with a 4% CP reduction negatively (P <0.05) affected the protease activity in the jejunum. The addition of EP into FM with an 8% CP reduction statistically (P <0.05) increased the average live weight of broilers on the 17th and 24th day of the age. At a higher age, EP has not influenced on the live weight of broilers and the overall feed conversion. Females chickens consumed FM with 8% CP reduction had a significantly lower (P <0.05) weight of breast muscle and carcass value. Adding protease to FM with an 8% CP reduction statistically significantly (P <0.001) decreased the digestibility of Pro and Tyr (P <0.05). The EP had no significant (P> 0.05) effect on protease activity in the jejunum of broilers with FM intake with an 8% CP reduction. Higher content of RSM in FM with an 8% CP reduction significantly decreased (P <0.05) apparent ileal digestibility of Pro and significanlty (P <0.05) increased protease activity in broilers jejunum.
Keywords:
brojlerová kuřata; dusíkaté látky; krmné směsi; proteázy