Název:
Studium a ověřování sortimentu netradičních zelenin v podmínkách ČR
Autoři:
Skaličková, Zuzana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zaměřovala na 20 druhů zeleniny, které český spotřebitel toliko hojně ne-konzumuje. Popisuje se zde jejich vzhled, původ a historie, nároky, pěstování případně množení, choroby a škůdci napadající jednotlivé plodiny a ošetřování rostlin proti nim, způsoby i termíny sklizně a nakonec tabulky nutričních hodnot se zaměřením na vlákni-nu, vitamin C, draslík, sodík, vápník a hořčík, stejně jako u polního pokusu, který byl proveden dle zadání u 5 vybraných plodin, u nichž jsme měřili morfologické a hospodář-ské vlastnosti se zaměřením na jejich výšku, šířku a hmotnost před očištěním i po očiště-ní rostlin. U Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus a Rucola selvatica (L.) Mill se stanovovali: vitamin C, vláknina, sušina, antioxidanty, fenoly, flavonoidy, karotenoidy a minerální látky. Všechny vybrané druhy se přizpůsobi-ly podmínkám ČR a byly úspěšně vypěstovány. Tyto druhy lze označit za perspektivní a vhodné pro introdukci do ČR. Dále bylo provedeno senzoric-ké zhodnocení tří zelenin v syrovém i zpracovaném stavu. Výsledky byly statisticky zhodnoceny a okomentovány. Zjistilo se, že nejvíce výživnou plodinou je rukola. Taktéž listy ředkve bílé, seté prokáza-ly vysoké výživové hodnoty. Čínské a pekingské zelí se projevilo jako průměrné co do výživnosti, avšak chuťově při senzorickém zhodnocení si u respondentů vedlo dobře. Nejlépe však na tom u respondentů byla vodnice díky své jemné chuti a vodnatosti.This study focused on 20 kinds of vegetables that Czech consumers do not only widely-consumed. Described herein is their appearance, origin and history, claims, cultivation pos-sibly proliferation, diseases and pests attacking the crop and treat plants against them, ways and time of harvesting and finally table nutritional values focusing on fiber, vitamin C, potas-sium, sodium calcium and magnesium, as well as in the field trial, which was carried out ac-cording to the assignment at 5 selected crops for which we measured morphological and lan-dlord-tion properties focusing on their height, width and weight before adjustment and af-ter-cleansing of the plants. For Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey, Brassica rapa (L.) subsp. chinensis, Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis, Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus and Rocket Selvatica (L.) Mill is provided: vitamin C, dietary fiber, dry matter, antioxidants, phenols, flavonoids, carotenoids and minerals. All selected species will adapt to the conditi-ons of the ČR and have successfully propagated. These species can be described as promising and suitable for introduction into the country. It was also performed to evaluate of sensory-three vegetables in raw or processed form. The results were statistically evaluated and commented. It was found that the most nutritious crop is rukola. Also leaves white radish, sown provesly high nutritional value. Chinese and pekings cabbage reflected as average in terms of nutritio-nal value, but the flavor in the sensory evaluation of the respondents did well. Preferably, however, the respondents were turnips, thanks to its delicate taste and water levels.
Klíčová slova:
Brassica rapa (L.) subsp. chinensis; Brassica rapa (L.) subsp. pekinensis; Brassica rapa (L.) var. nipposinica H. Bailey; minerální látky; netradiční zelenina; polní pokus; Raphanus sativus (L.) var. longipinnatus; Rucola selvatica (L.) Mill; senzorické