Original title:
Možnosti využití dubových náhražek dřevěných sudů při výrobě bílých vín
Authors:
Spíchalová, Aneta Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V teoretické části této práce byla zmíněna historie bílých vín v sudu a složení dřeva. Výhody technologie zrání v sudu a s dubovými alternativy. V dalších kapitolách bylo popsáno zpracování dřeva a jeho samotný obsah před a po "toastingu". Byly popsány výhody a nevýhody použití sudů. Praktická část se zaobírala přidáním parketek a chipsů do kvasících bílých moštů, vyrobena je i kontrolní varianta. Pokus byl proveden na dvou odrůdách. Práce zkoumala využití dubových parketek a chipsů. Vína byla hodnocena senzoricky i analyticky. Byl u nich změřena antiradikálová aktivita. K pokusu bylo vybráno vhodné statistické vyhodnocení a závěr shrnoval výhody a nevýhody užití parketek a chipsů v bílých kvasících moštech.In the theoretical part of this thesis is mention the history of white wines aged in barrels and composition of wood mentioned. The next part deals, how the wood is processed, and what it consists of before and after toasting. I explore the advantages and disadvantages of using wooden barrels. The practical part deals with adding of staves and chips into fermenting white wine with anticipated results. The experiment was made on two grape varieties. This thesis explores the use of oak staves and chips. The wines were sensorically and analytically evaluated. The wines had antiradicals activities measured. I sum up the results of the experiment in a statistical ending, the conclusion summarized the advantages and disadvantages of using staves and chips in white fermenting white wine.
Keywords:
antiradikálová aktivita; bílé víno; chipsy; parketky