Original title:
Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory
Authors:
Hloušek, Petr Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] V diplomové práci s názvem Možnosti vinifikace hroznů odrůdy Frankovka pro VOC Modré Hory bylo primárním cílem zhodnotit prostřednictvím experimentu s kvašením v automatickém vinifikátoru, otevřené a uzavřené nádobě, jaký vliv mají autochtonní kvasinky vůči komerčním. Dále pak zjistit zráním vín v dřevěném sudu a neprodyšné nádobě, zda vyhovuje více zrání se zvýšeným nebo minimálním množstvím kyslíku. Výstupem z této práce poté byla senzorická analýza vína kvantifikována do 100 bodové tabulky podle OIV a také aromatický profil a profil struktury a mohutnosti vín, které byly následně zpracovány do grafů. Experimentální vzorky byly podrobeny analýze jednotlivých parametrů - antokyany, celkové polyfenoly, antioxidační kapacita a barevné parametry.In the thesis entitled The possibilities of vinification of grapes of the variety Frankovka for VOC Blue Mountains, the primary objective was to evaluate the influence of autochthonous yeast on the commercial by fermentation in an automatic vinifier, an open and closed vessel. Next, find out by ripening the wines in a wooden barrel and an impervious container whether it suits more maturation with increased or minimal amount of oxygen. The result of this work was then the sensory analysis of the wine was quantified into a 100 point table according to the OIV as well as the aromatic profile and profile of the structure and strength of the wines, which were then processed into the graphs. Experimental samples were analyzed by individual parameters - anthocyanins, total polyphenols, antioxidant capacity and color parameters.
Keywords:
kvašení; odrůda Frankovka; vinifikace; VOC Modré Hory; zrání; červené víno