Original title:
Využití suchého ledu v technologii vín révy vinné
Authors:
Holešinský, Radim Document type: Master’s theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce se zabývá kryomacerací, a především využitím suchého ledu v technologii vín. Porovnává se rozdíl základních parametrů vín a obsah fenolických a senzorických rozdílů u hotových vín. V literární části je popsán princip studené macerace. Metody kryomacerace, a hlavně metoda s použitím suchého ledu. Dále je zhodnocena nákladnost výroby suchého ledu a použití. A na závěr je popsána macerace modrých hroznů a jejich lisování. V úvodu experimentální části je popsaná odrůda Frankovka, která byla k pokusu použita a její počáteční parametry. Následně je vysvětlena technologie přípravy a celý proces pokusu a závěr obsahuje popis analytických a senzorických metod, které se prováděli. Výsledky nám ukazují, k jakým závěrům jsme se dopracovali. Vše je znázorněno a popsáno v grafech.This Diploma thesis contains information about cryomaceration and using of dry ice in wine technology. Base on that we could compare differences in basic wine parameters or amount of fenolic and sensoric contrasts in mature wines. In theoretical part of this thesis are describe principles of cold maceration or cryomaceration, but main focus was on maceration method with dry ice. In next part we oriented on calculating total costs and usefulness of dry ice. Final part is all about maceration and squeezing of blue grapes. In the beginning of experimental part is described variety Frankovka in general, which was used to this experiments. In following article is explained how the experiment was handled, what practices were used for it and why I chose analytic and sensoric method for this experiment. In Final part are presented graphs, results, conclusions we made in this experiment.
Keywords:
kryomacerace; macerace; suchý led; |fenolické| |látky|