Název:
Produkce a využití chilli pariky
Autoři:
Frišaufová, Barbora Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této bakalářské práce bylo zpracovat dostupné literární zdroje o původu chilli paprik, jejich popis a využití. Zaměřit se dále na obsahové látky a jejich hodnocení a zpracovat statistická data o produkci chilli paprik a vhodně je interpretovat. Chilli papričky pocházejí z Ameriky, odkud byly Kryštofem Kolumbem přivezeny do Evropy. Z Evropy se dále rozšířily po celém světě. Chilli papriky obsahují velké množství vitamínu C a kapsaicin, který pozitivně působí na lidské zdraví. Z tohoto důvodu se chilli používá v kuchyních a medicíně po celém světě. Celosvětová produkce chilli paprik rok od roku stoupá. Největšími producenty jsou především asijské země, hlavně však Indie.The aim of this thesis was to compile the available literature sources about origin of chilli peppers, their description and use. Furthermore to focus on the content of chilli peppers and their evaluation, process statistical data of chilli production and interpret them properly. Chilli peppers come from America and were brought to Europe by Christopher Columbus. They then spread throughout the world. Chilli peppers contain a large amount of vitamin C and capsaicin, which has positive effect on human health. This is the main reason why chilli is used in cuisines and medicine troughout the world. Global production of chilli peppers increases every year. The largest producers are mostly Asian countries, especially India.
Klíčová slova:
chilli; paprika; produkce; využití