Original title:
Vybrané elementání děje v pivní pěně
Translated title:
Selected Elementary Phenomena in the Beer Foam
Authors:
Novák, Pavel ; Baszczyňski, Martin ; Brányik, T. ; Růžička, Marek ; Drahoš, Jiří Document type: Papers Conference/Event: Transportní a reakční procesy v komplexních vícefázových systémech, Jablonec nad Nisou (CZ), 2009-06-10 / 2009-06-13
Year:
2009
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato práce obsahuje krátké shrnutí teoretických poznatků z oblasti fyziky pěn. Z praktické stránky jsem studoval vliv pozitivního (bílkoviny) a negativního (sole) surfaktantu na terminální rychlost bubliny a dobu koalescence bubiny s hladinou.This work contains a brief summary of the theoretical knowledge of the physics of foam. The practicalities, I studied the impact of positive (protein) and negative (salts) surfactant on the bubble terminal velocity and bubble coalescence time with surface.
Keywords:
beer; foam Project no.: CEZ:AV0Z40720504 (CEP) Host item entry: Reakční a transportní jevy III, ISBN 80-7080-725-5
Institution: Institute of Chemical Process Fundamentals AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0184471