Original title:
Laktózová intolerance
Translated title:
Lactose intolerance
Authors:
Kašpárková, Týna ; Hubáček, Jaroslav (advisor) ; Trachta, Pavel (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] (v ČJ) Bakalářská práce pojednává o problému zvaném laktózová intolerance. Teoretická část je zaměřena primárně na to, co je to laktóza, laktáza a laktózová intolerance. Její typy, příčiny a příznaky, výskyt v populaci (Čechách i celosvětově), možnosti diagnostiky, a to jak genetické, tak negenetické a možné způsoby prevence a léčby této metabolické poruchy. Dalšími zpracovanými body jsou výživové hodnoty mléka a mléčných výrobků, jejich důležitost ve stravě, zpracování mléka a mléčných výrobků a jejich možné alternativy ve formě bezlaktózových mléčných přípravků a tzv. rostlinných mlék. Cílem praktické části bakalářské práce bylo zjistit povědomost respondentů o laktóze a laktózové intoleranci. Jejich konzumaci mléka a mléčných výrobků a znalost a konzumace jeho rostlinných náhrad. Výsledky byly zkoumány pomocí dotazníkového šetření, kterého se účastnila jak ,,laická" veřejnost, tak osoby zdravotnicky vzdělané nebo pracující ve zdravotnictví. Mým výsledkem bylo zjištění, že většina respondentů ví o problému laktózové intolerance a její charakteristice, až 89,5 % všech testovaných. Menší povědomí má veřejnost však o důležitosti mléka a mléčných výrobků ve stravě z hlediska prevence některých onemocnění. klíčová slova: Laktózová intolerance, laktóza, laktáza, diagnostika, alergie na kravské mléko,...(v AJ) The diploma thesis deals with problém called lactose introlerance. The theoretical part focuses primarily on what lactose, lactase and lactose inttolerance are. Its types, causes and symptoms, occurrence in the population (Czech and worldwide), diagnostic possibilities, both genetic and non-genetic and possible ways of prevention and treatment of this metabolic disorder. Other processed points are nutritional values of milk and dairy products, their importance in the diet, processing of milk and dairy products and their possible alternatives in the form of lactose-free milk preparations and so-called vegetable milk. The aim of the practical part of the thesis was to find out the respondents' awareness of lactose and lactose intolerance. Their consumpiton of milk and dairy products and knowledge and consumption of its plant substitutes. The results were examined by means of questionnaire survey, which was attended by both the ''lay'' public and persons with health education or health care. My result was that most respondents knew about the problem of lactose introlerance and its characteristics, up to 89.5 % of all tested. However, the public is less aware of the importance of milk and dairy products in the diet to prevent certain diseases. keywords: lactose intolerance, lactose, lactase,...
Keywords:
alactasia; carbohydrate; cow's milk allergy; diagnosis; hypolactasia; lactase; lactose; lactose intolerance; milk sugar; alaktázie; alergie na kravské mléko; diagnostika; hypolaktázie; laktáza; laktóza; Laktózová intolerance; mléčný cukr; sacharid
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/108937