Název:
Výchova ke správné výživě v prostředí 2. stupně inkluzivní základní školy
Překlad názvu:
Education on proper nutrition in an inclusive 2nd grade elementary school
Autoři:
Růžičková, Radka ; Marádová, Eva (vedoucí práce) ; Květoňová, Lea (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce se zabývá problematikou stravování žáků druhého stupně základní školy a postoji pedagogů, kteří s těmito žáky pracují. Konkrétně se jedná o žáky základní školy, která se zaměřuje na vzdělávání žáků s různými speciálními vzdělávacími potřebami, zejména se jedná o žáky se specifickými poruchami učení a přidruženými poruchami. Cílem práce je zjistit situaci v oblasti stravování zahrnující znalosti žáků a postoje pedagogů. Dané znalosti a postoje se týkají výživy žáků druhého stupně základní školy, skladby jídelníčku a užívání kofeinových, colových a energetických nápojů. Teoretická část práce je strukturována do dvou kapitol. První kapitola se zabývá problematikou specifických poruch učení a chování v rámci inkluzivního vzdělávání, druhá kapitola řeší problematiku výživy a zdraví. Praktická část práce analyzuje a vyhodnocuje data získaná prostřednictvím pozorování chodu školy a vnitřního klimatu školy, dotazníků, pracovních listů a rozhovorů. Praktická část také zahrnuje plán a realizaci projektu, který se zabýval tématikou stravování. Výzkumné šetření zjišťuje znalosti a praktické dovednosti žáků a postoje pedagogů v oblasti stravování. Klíčová slova specifické poruchy učení, specifické poruchy chování, výživa, zdraví, žáciThe diploma thesis deals with the problems of nutrition of pupils of the second grade of primary school and the attitude of teachers who work with these pupils. Specifically, they are the pupils of a primary school focusing on the education of pupils with various special educational needs, in particular, with specific learning disabilities and associated disorders. The aim of this thesis is to explore the situation in the field of nourishment together with pupils' knowledge and attitudes of teachers to nourishment. The knowledge and attitudes to the nutrition are related to pupils of the second level of primary school, composition of diet and use of caffeine, cola and energy drinks. The theoretical part of the thesis is structured into two chapters. The first chapter deals with the problems of specific learning disabilities and behavior disorders in inclusive education, the second chapter deals with the issue of nutrition and health. The practical part of the thesis analyzes and evaluates data obtained through observation of school operation and internal school climate, questionnaires, worksheets and interviews. The practical part also includes the project and implementation of the project, which dealt with the topic of nourishment. The research investigates the knowledge and practical skills of...
Klíčová slova:
specifické poruchy chování; Specifické poruchy učení; výživa; zdraví; žáci; behavior disorders; health; nourishment; pupils; Specific learning disabilities