Název:
Obsahové látky semen sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) a dopady její konzumace na lidské zdraví
Překlad názvu:
Components of soybean (\kur{Glycine max} (L.) Merr.) seeds and their effects on human health
Autoři:
LESÁKOVÁ, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Sója luštinatá se v ČR začala pěstovat koncem devadesátých let minulého století a od té doby se její osevní plochy výrazně rozrostly. Sójové boby slouží k výrobě mnohých pokrmů. Jsou hodnotným zdrojem bílkovin nejen pro výživu člověka. Také obsahují velké množství biologicky aktivních látek. Tyto látky mají pozitivní dopad na lidské zdraví. Nejvíce prozkoumané jsou účinky sójových fytohormonů - isoflavonů. Jejich konzumace snižuje u člověka výskyt rakovinného bujení a dalších onemocnění.Farmers in CR started to grow soybean plants in late nineties. Since that days sowing area of soybean got much larger. There are many ways how to prepare soybean seeds for human consumption. It is a source of valuable proteins. It is also contained of a lot of biological active compounds. Those compounds have positive impact on human health. Effects of phytohormones - isoflavones are the most explored. Consumption of isoflavones decrease presence of cancer and other diseases in population
Klíčová slova:
antinutriční látky; bílkoviny; fermentované sójové výrobky; isoflavony; nefermentované sójové výrobky; osevní plocha; rakovina; sója luštinatá; antinutritional compounds; cancer; fermented soybean products; isoflavones; nonfermented soybean products; proteins; sowing area; soya Citace: LESÁKOVÁ, Klára. Obsahové látky semen sóji luštinaté (Glycine max (L.) Merr.) a dopady její konzumace na lidské zdraví. Č. Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zemědělská fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57389