Název:
Systémy sledování hygieny v praxi - realizace systému HACCP ve vybraném zpracovatelském podniku
Překlad názvu:
Systems for monitoring hygiene in practice - implementation of the HACCP system in the selected processing plant
Autoři:
HADÁČKOVÁ, Gabriela Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Hlavním a dosud nepřekonaným systémem v oblasti hygieny potravin je systém HACCP (systém analýzy rizik a stanovení kritických kontrolních bodů). V České republice platí pro výrobce potravin povinnost zavést systém kritických kontrolních bodů do svých podniků. To znamená určit ve výrobním procesu místa (kritické body), ve kterých je největší riziko porušení bezpečnosti potravin, tato místa monitorovat, pravidelně kontrolovat a evidovat záznamy. Podstatou řádně vedeného a funkčního systému HACCP je výroba bezpečných potravin a tím ochrana spotřebitelů, ale i ochrana samotného výrobce. V této práci byly pro vybraný podnik navrhnuty dokumenty, které jsou nedílnou součástí systému HACCP. Dále byla provedena analýza nebezpečí, jejímž výsledkem bylo stanovení kontrolních bodů (CP) a dvou kritických kontrolních bodů (CCP) v rámci výrobního kroku chlazení a balení. System of HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) is the main and unbroken system in the field of food safety. There is a duty for food producers in the Czech Republic to implement a system of critical control points into their business. It means to identify points (critical) in the process of production where can be the highest hazard for food safety, to monitor these points, to control and register data regularly. Production of safety food, protection of consumers, and also protection of a producer is the principle and result of proper and functional system of HACCP. Documents, an indivisible part of system of HACCP, were drafted for a selected company. Analysis of hazards was also done with the result of setting control points (CP) and two of critical control points (CCP) in a production step of cooling and packing.
Klíčová slova:
bezpečnost potravin; HACCP; kritický bod; porážka drůbeže; butchery of poultry; Critical point; Food safety; HACCP Citace: HADÁČKOVÁ, Gabriela. Systémy sledování hygieny v praxi - realizace systému HACCP ve vybraném zpracovatelském podniku. České Budějovice, 2017. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/47988