Název:
Technologie pěstování Kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) a jeho využití
Autoři:
NEUMANN, Jaroslav Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce pojednává o pěstování kotvičníku zemního (Tribulus terrestris), o látkách, které obsahuje a o jeho možném farmaceutickém využití. Dále se tato práce věnuje popisu některých látek, které nalezneme v podzemní či nadzemní části rostliny. Nejdůležitější látky, které se v kotvičníku nacházejí jsou saponiny, flavonoidy a fytosteroly. Saponiny mají afrodiziakální účinky, flavonoidy nám pomohou například při boji s angínou a fytosteroly nám zase sníží cholesterol. Množství těchto látek se přímo odvíjí od toho, kde a jak je rostlina pěstovaná a jestli se při pěstování použijí elicitory. V praktické části zjišťuji obeznámenost veřejnosti s kotvičníkem, a jak ho pěstovat ve skleníku. This bachelor thesis is about a plant named Puncturevine (Tribulus terrestris), its substances, which are contained and about its possible usage in medicine. Another chapters describes some substances which we can find in a whole plant. The most important substances are saponins, phytosterols and flavonoids. Saponins are most popular for their aphrodisiatic effects, flavonoids for fighting illnes and phytosterols for decreasing cholesterol in blood plasma. Quantity of these substances is highly dependent on the area where, or how the plant is grown and if elicitors were used. In the practical part I found out if tribulus is known amongst people and how to grow it in greenhouse.
Klíčová slova:
flavonoidy; fytosteroly; Kotvičník zemní; protodioscin; sapogeniny; saponiny; flavonoids; phytosterols; protodioscin; Puncturevine; sapogenins; saponins Citace: NEUMANN, Jaroslav. Technologie pěstování Kotvičníku zemního (Tribulus terrestris L.) a jeho využití. České Budějovice, 2018. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/46337