Original title:
"Cechy potravinářských řemesel v Mnichově Hradišti"
Translated title:
Guilds of food crafts in Mnichovo Hradiště
Authors:
Walterová, Kristýna ; Ebelová, Ivana (advisor) ; Woitschová, Klára (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce s názvem "Cechy potravinářských řemesel v Mnichově Hradišti" je přiblížit na základě dochovaných cechovních pramenů organizaci a správu jednotlivých potravinářských cechů v Mnichově Hradišti. Práce je zaměřená na cech pekařů, perníkářů, mlynářů a řezníků a přináší informace o přijatých učednících, získání mistrovského práva a přibližuje fungování cechů na základě dochovaných cechovních statut. Pozornost je také věnována obecné problematice cechů, vzniku cechovního systému v českých zemích, jeho vývoj fungování a organizaci. Práce vychází z dochovaných archivních materiálů uložených v SOkA Mladá Boleslav a Městském muzeu Mnichovo Hradiště.The aim of bachelor thesis tittled " Guilds of food crafts in Mnichovo Hradiště" is to approach organization and administration of single food crafts in Mnichovo Hradiště on the basis of historical guild sources. The thesis is focused on guild of bakers, gingerbread bakers, millers and butchers. It brings information about accepted apprentice, gaining the master right and it is approaching functioning of the guilds based on preserved guild's statute. Attention is also paid to the general topics of guilds. That means the origins of the guilds in Bohemia, development of the guilds, functioning of the guilds and organization of the guilds. The thesis emanate from preserved archival material saved in SOkA Mladá Boleslav and city Museum Mnichovo Hradiště.
Keywords:
Guild|crafts|guild articles|guild books|master|disciple|journeyman|baker|gingerbread baker|miller|butcher; cech|řemesla|cechovní artikule|cechovní knihy|mistr|učedník|tovaryš|pekař|perníkář|mlynář|řezník
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/92771